SPAZI APERTI 2015

VOI SIETE QUI / CENTRO E PERIFERIA

YOU ARE HERE / CENTRE AND PERIPHERY

VOI SUNTETI AICI / CENTRALI SI PERIFERICI

Accademia di Romania in Roma anunţă inaugurarea celei de-a Xlll-a ediţii a evenimentului Spazi Aperti în ziua de 12 Iunie 2015, începând cu orele 19:00. Evenimentul se va desfășura în perioada 12 Iunie- 20 Iunie 2015 la Accademia di Romania in Roma.

Spazi Aperti

Spazi Aperti, ajuns în acest an cu You are here. Centre and periphery la a XIII- a editie, este un proiect care reunește artiști invitați de la diferitele academii străine din Roma și artiști care trăiesc și activează în acest oras. Ca și în edițiile trecute, acest eveniment se dorește o întâlnire între bursieri și oras, cu artiștii și locuitorii săi. Resursele și spațiile expozitive ale Accademiei di Romania din Roma sunt la dispoziția participantilor în ideea de a reuni un număr cât mai mare de realități și particularități diferite, subliniind astfel deschiderea instituției și consolidând bunele relații de colaborare și parteneriat între instituțiile culturale prezente în Roma.

You are here. Centre and periphery

Locuțiune generică în limba engleză, You are here / Ești aici, este asociată în principal momentului în care ne găsim într-un ambient nou și la încercarea de a ne orienta în acel spațiu necunoscut cu ajutorul unei hărți geografice. Roma este în acest caz punctul de referință geografic, cultural și istoric unde artiștii invitați își desfășoară activitatea, dar pentru definirea unei poziții reale în acest spațiu harta geografică clasică nu este de ajuns. Întâlnirile, influențele, coincidențele, alegerile, dar și erorile și abaterile de la ceea ce ar putea fi un drum principal, au o valoare esențială și creează un traseu invizibil și imaterial determinant în egală măsură unei necesare orientări geografice. În același timp, pe perioada rezidenței lor la Roma, indiferent de țara lor de origine, bursierii străini devin pentru o perioadă de timp periferici dar centrali și vizibili cu ajutorul institutiilor pe care le reprezintă și prin intermediul activității lor.

Cum se raporteaza ei la aceasta noua dimensiune?
You are here
, afirmație menită să poziționeze, să fixeze cu precizie într-un spatiu, este transformată pentru acest eveniment într-o provocare ce s-ar putea declina în intrebarea destabilizatoare: Are you here?

Evenimentul este organizat în spaţiile Academiei Romane din Roma și va găzdui operele
a peste 50 de artişti – bursieri ai altor academii şi institute culturale din Roma, o parte din artiștii participanţi la ediţiile anilor trecuţi, tineri proveniți din importante centre artistice emergente precum şi o seamă de invitati speciali. Ediţia din acest an este coordonată și curatoriata de Andrei Ciurdărescu bursier “Vasile Pârvan” al Academiei Române la Roma și Ovidiu Leuce, artist de origine română rezident în Roma.

Vor fi prezente următoarele Academii și Institute culturale aflate în capitala Italiei: Accademia di Danimarca, Istituto Svedese di Studi Classici a Roma, Accademia Tedesca Villa Massimo, British School at Rome, Accademia d‘Ungheria a Roma, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, alături de gazda evenimentului,
Accademia di Romania in Roma.

ARTIȘTI PARTICIPANȚI:

Italia – Roman Kirschner, Britta Lenk, Carlo Caloro, , Leonardo Petrucci, Cristiana Pacchiarotti,
Leila Mirzakhani, Michele Iodice, Geraldo Lafratta

Germania – Michael Hirschbichler, Maix Mayer,

Danemarca – Anita Viola Nielsen, Jane Maria Petersen, Siri Kollandsrud

Suedia – Johannes Luchmun, Marie Kraft

Marea Britanie – Nancy Milner

Australia – Catherine O’Donnell

Franta – Isa Balog-Verly

Rusia – Diana Machulina și Sergey Kalinin

Ungaria – Zsófia Barabás, Árpád Forgó, Zsuzsa Moizer

Romania – Ciprian Mureșan, Iulia Morcov, Felix Deac , Andrei Ciurdărescu, Radu Băieș, Marcel Rusu, Alexandra Șerban, Alin Bozbiciu , Ovidiu Leuce, Valentin M. Ionescu, Dragoș Bojin, Mircea Dragomirescu, Otto Constantin, Marius Burhan, Cristian A. Godeanu, Ionuț Ștefan, Viorela Bogatu, Roxana Mihaly, Valentin Morariu, Ciprian Buzilă, Diana Cîrdeiu, Florina Pop, Diana Vasiliu

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:

12 Iunie                     Vernisaj

Ora 19:                  COCKTAIL DE DESCHIDERE

Ora 19.30:             CONCERT JAZZ – RAF FERRARI QUARTET
(Raf Ferrari, Vito Stano, Andrea Colella, Claudio Sbrolli)

Ora 21:                  DJ. GESTALT – FABIO GALLETTI
15 Iunie

Ora 18:                      EXPRESIONISMUL BALCANIC SI SPAZI APERTI 2015 – DE LA BUCUREȘTI LA ROMA,
conferință Mihai Alexandru Pleșu director al galeriei de artă contemporană PleshooContemporary Art Gallery (București), în dialog cu Carlo Caloro, director al spațiului de experiment și creație artistică artQ 13 (Roma) și criticul de artă Fabrizio Pizzuto.

18 Iunie

Ora 18:                       IMPORTANȚA FACTORULUI LATIN ÎN MUZICA DE JAZZ,
DIN CUBA ȘI BRAZILIA PÂNĂ ÎN ROMÂNIA

conferință Virgil Mihaiu Conf. Univ. Dr. la Academia de Muzica ”Gh. Dima”,
Cluj-Napoca, Jazzolog
20 Iunie                     Finisaj

ORA 20:                     CONCERT DE MUZICA CLASICĂ ȘI TRADIȚIONALĂ

Ghenadie Rotari – Acordeon

Afis-A3