Res Caecas
Anton Roland Laub

Vernisaj: 4 Aprilie 2015, ora 19.00
Atelier 35, Șelari 13, București

Proiectul Res Caecas abordează două narațiuni arhitecturale definite de strategiile de planificare urbană a două regimuri socialiste diferite.

În munca sa, Anton Roland Laub documentează felul în care sistemele puterii își lasă semnătura asupra peisajului urban.

Originar din București, Laub s-a mutat în Berlin în 2003. În ultimii ani, el a revenit în București în repetate rânduri, în încercarea de a-și reconfigura propria traiectorie în spațiu și timp, între cele două peisaje urbane.

Cercetarea sa ia ca punct de plecare situația absurdă a clădirilor a căror locație a fost schimbată ca urmare a unor motivații ideologice. Cum interferează aceste puncte de referență volatile cu reprezentările noastre despre spațiu și timp?

În lucrarea “De Oratore”, Cicero invocă anecdota lui Simonides de Ceos. Invitat de către aristocratul Scopas sa închine o odă victoriilor sale, Simonides participă la un banchet cu sfârșit tragic. În momentul în care poetul iese afară, acoperișul clădirii se prăbușește, strivind toți participanții până la desfigurare. 

Simonides este singurul care poate identifica rămășițele, pe baza amintirilor sale despre poziția fiecărui invitat la masă. De aici metoda mnemotehnică loci – locuri: legarea amintirilor de forme locații specifice. 

Anton Roland Laub, Res Caecas @ Atelier 35