1. Michael Haulică, cum ați făcut trecerea de la programare la literatură science-fiction?
Lent. Mai întâi a fost poezia, apoi poezia și Facultatea de Matematică (secția Informatică), apoi programarea și poezia, înlocuirea poeziei cu SF-ul și, la un moment dat, când programarea devenise un drum înfundat, am ales definitiv literatura. SF, pentru că asta făceam de vreo 15 ani. Și am ales-o cu tot ce implică asta – se pare că am înțeles de la început că un scriitor nu-și scrie doar propriile-i cărți, mai scrie și pe la revistele literare, se mai implică și în editarea de carte. De mai bine de 20 de ani fac reviste SF, anul trecut s-au împlinit 15 ani de când am publicat prima carte (și am aniversat scoțând-o pe-a 8-a), anul ăsta sunt 10 ani de când lucrez în domeniul editorial și fac cărți SF. Sunt oameni care știu că fac bine lucrurile astea și mă angajează să le fac. Unii știu să mă folosească, alții nu prea. Dar lucrurile se reglează, domeniul editorial e ca un organism care știe ce-i face bine și ce-i face rău.
2. Cum vă descurcați în anul de grație 2015 cu publicurile dumneavoastră foarte vizuale: lumea nu preferă să joace un video sau să urmărească un film SF în loc să citească o carte? Adică vi se pare că e mai greu pentru publicuri să își imagineze citind decât să savureze pasiv sau activ, urmărind un film sau jucând un video?
Cine a apucat-o pe calea cărților nu se mai întoarce. Chiar dacă este pasionat de jocuri și de filme. Cititul este altceva, oferă alte satisfacții. Și… la urma urmei, cărțile au mai multe povești. Depinde doar de scriitori să facă din cărți obiecte artistice vizuale, chiar dacă, în acest caz, vizualul este o proiecție mentală. Jocurile și filmele nu pot înlocui cărțile. Cel puțin până acum n-au făcut-o. Singurul lucru care s-a întîmplat a fost schimbarea suportului cărților. Și nici măcar schimbarea, ci apariția unei alternative. Chiar citeam undeva că anul trecut a crescut mai mult vânzarea de carte în print. Probabil, undeva există un echilibru.
3. Cum vă citește lumea mai mult, print sau digital?
Și-și. Cărțile digitale mi se vând în fiecare lună, atât pe elefant.ro, cât și pe amazon.com, iar cele pe hârtie au parte constant de ediții noi, ceea ce înseamnă că edițiile vechi se epuizează. Mă bucură foarte mult că revista Argos (pe care o fac din 2013) este foarte citită, atât ediția online, cât și cea digitală, care are foarte multe descărcări.
4. V-ați gândit să inserați în cărțile dumneavoastră vizualuri cu personaje, scene de tip bandă desenată sau, în cazul unei cărți digitale, chiar scurte video-uri de animație?
M-am gândit la un moment dat să fac o ediție a primei mele cărți, Madia Mangalena, ca hipertext, cu linkuri acolo unde se fac diferite trimiteri la persoanje sau întîmplări recurente, m-am gîndit că nuvela O hucă în minunatul Inand, publicată anul trecut separat, în colecția Novella a editurii Millennium Books, ar putea fi o bandă desenată destul de reușită… dar cam atât. Pentru ca lucrurile să se întâmple trebuie ceva mai mult decât gânduri. 🙂
5. Ce ați pregătit pentru Târgul de SF și Fantasy Final Frontier din această ediție la București?
Cred că azi am să pun pe blog o însemnare cu programul meu la Final Frontier, cu toate evenimentele la care voi participa, fie ca moderator, fie ca invitat. Voi participa ca invitat la discuțiile cu tema „Sefeul românesc în 2014, realizări și nerealizări” (moderate de Oliviu Crâznic), voi participa, ca editor, la lansările editurilor Milennium Books (romanul Sharia, de Roxana Brînceanu și numărul 6 al revistei Galileo – aici alături de Horia Nicola Ursu) și Paladin (romanele Orașul ambasadei, de China Miéville, și Neuromantul, Contele Zero și Conexiunea Mona Lisa, de William Gibson – cărți prezentate de Oliviu Crâznic și Florin Pîtea), voi modera evenimentul unuia dintre invitații speciali ai Tîrgului, Oliviu Crâznic, voi modera o discuție despre Convenția Națională de SF – Romcon 2015, care va avea loc în acest an la Suceava, și voi încheia cu un eveniment dedicat Atelierului SF&F, ediția a doua, organizat de Revista de Povestiri și Bookblog, aici în calitatea mea de coordonator al atelierului (împreună cu Oliviu Crâznic, avîndu-i ca scriitori-invitați pe Sebastian A. Corn și Marian Coman). Și cam atât.
A patra ediție Final Frontier – singurul târg de carte SF & Fantasy are loc în week-end-ul 28-29 martie 2015, de la 10:00 la 19:00, la Nexus Gamers Club București (B-dul. Elisabeta nr. 37, vis-a-vis de Hotel Cișmigiu).
Lansări de carte: Sharia de Roxana Brînceanu, Ceasul Fantasmelor de Oliviu Crâznic sau Conexiunea Mona Lisa de William Gibson, a treia carte din trilogia care mai cuprinde Neuromantul și Contele Zero, de mult timp așteptată de fanii genului.
Discuții pe tema SF-ului românesc: despre Festivalul de la Râșnov, despre colecția Nautilus a Editurii Nemira, SRSFF sau ROMCON 2015. Oliviu Crâznic și Sebastian A Corn sunt invitați speciali ai ediției.
Atelierul „Debutează în SF & Fantasy”: demo-ul atelierului de scriere creativă în SF & Fantasy
Atelierul de benzi desenate, pe tablete grafice, susținut de Vlady (Alin Ivan)
Concursul de fan fiction
Reading Day susținut de Societatea Tolkien din România
Joc Trivia lansat de Cavalerii Jedi din Fan Clubul Star Wars și Lucian Mîndruță, ambasador oficial Star Wars
Programul complet pe www.finalfrontier.ro
Recent Comments