Mihai Nicodim: „Din fericire, managementul de artă din România a intrat pe mâinile tinerelor generaţii. Există speranţe, noi eram complet pierduţi” un articol de Remus Andrei Ion / ZF
– Am observat că dintre români colaboraţi cu artişti formaţi în România. Însă pentru alţi est-europeni aţi ales artişti care au studii în Occident, în Anglia, Germania, sau SUA. De aici aş pune două întrebări. Prima: nu există şi români care studiază în occident şi care să poată intra pe piaţa importantă? A doua: este o anume strategie, cât de mult contează şcoala în cv-ul unui tânăr artist? Nu primează ceea ce face?!
– E o simplă întâmplare, călătorind des în România era normal să vin în contact direct cu artiştii locali. Din neferice, drumurile m-au purtat mai puţin prin Bulgaria, Polonia etc… Dar în nenumăratele mele vizite la Berlin, Londra, New York, am întâlnit artişti foarte buni din fosta Europă de Est.
Încurajez toţi tinerii artişti din România, dacă nu au posibilitatea să studieze, măcar când vizitează marile centre culturale să ia pulsul real a ceea ce se întâmplă. Toţi vizitează marile muzee, foarte lăudabil, dar să rezerve măcar o zi să viziteze tinerele galerii.
CV-ul unui artist este complet neinteresant pentru mine, şi de fapt nu mă uit niciodată pe CV-uri sau „statements”. Vă daţi seama, când am cunoscut artişti ca Mureşan sau Ghenie, faptul că ei au terminat Academia de Artă la Cluj, la vremea aceea, nu a contat cu nimic. Şi nici unul dintre ei nu mi-a dat încă un artist statement. citeste articol complet
Recent Comments