2015_02_04 Ethel si Silviu Baias Afis web

Ethel și Silviu Băiaș > Reportaj: Calamitate

(Expoziție în cadrul IEEB6)

4 februarie – 28 martie 2015

Aiurart Contemporary Art Space | București, Lirei 21

Vernisaj: miercuri 4 februarie, 7 – 10 pm.

Ethel și Silviu Băiaș fac parte dintr-o generație de artiști consacrați în anii 1970 în România, un cuplu de gravori și ilustratori apreciați într-o perioadă complicată din punct de vedere politic.

Această expoziție are menirea de a readuce în atenție o operă extrem de coerentă și puternică, două discursuri complementare foarte bine conectate la realitatea politică, socială și ecologică din trecut, însă la fel de relevantă, prin recontextualizare, astăzi.

Xilogravurile axate pe tema Calamităților și Poluării atmosferei semnate de Ethel Băiaș fac în primul rând trimiere la mediul politic toxicizant și la modificarea treptată a peisajului social sub imperiul „poluării” comuniste. Reportajele și serele lui Silviu Băiaș completează tabloul politic și social cu o frământare autentic ecologică. Forța gestuală a gravurilor artistei Ethel Băiaș este completată în gravurile lui Silviu Băiaș de perspectivele de tipul scanării de peisaj sau cartografiere cu intervenții de culoare specifice tiparului de ziar, manieră de lucru frecventă în deceniile 60-80 ale sec. XX în afișul polonez și în arta pop.

O expoziție care scoate la lumină gravuri de forță realizate cu precădere în perioada 1974-1988, un moment de reconstituire, dar și de regândire a unei opere artistice rămasă de prea mult timp în sertare. (Olivia Nițiș)

Parteneri: Experimental Project, Art/OMV moves, Domeniile Sâmburești, Editura Vellant, Asdesign95, RFI, Radio România Cultural, Zeppelin, Șapte Seri, Revista Arta, Revista 22, Cultura, Senso TV Arte, Modernism, ArtClue, Vernisaje, Artindex, Agentiadecarte.ro, Metropotam, AR_chitecture TV, LiterNet.ro, Parteneriat pentru arte.