„20 de minute de celebritate” cu Ioana Ciocan, noiembrie 2012

Ascultă aici:

Ioana Ciocan este artist vizual și coordonator al „Proiect 1990″, pe care l-a inițiat în ianuarie 2010 prin amplasarea unei replici a statuii lui Lenin „Ciocan vs. Ulyanov” pe soclul din Piața Presei Libere din București. „Proiect 1990″ accentuează interesul Ioanei Ciocan pentru arta de propagandă, dar și dorința artistei de a revitaliza un spațiu din București cu o mare încărcătură istorică, care nu a fost valorificat de către autorități din 1990 până acum. Artiștii invitați de Ioana Ciocan să expună în „Proiect 1990″ au reușit, în aproape trei ani de zile, să creeze o nouă identitate a soclului lui Lenin. Atitudinea lor a fost uneori ironică în fața autorităților – „Rechinii roșii”, alteori tristă – a se vedea „Visul Românesc”, dar întotdeauna critică. Tema relaţiei artei cu totalitarismul, cu presiunea politică şi a produsului artistic menit să susţină cauze mincinoase, care tinde să se pună în slujba unor mesaje capacitante politic, într-un context istoric dat, nu poate fi neglijată.

Ioana Ciocan militează pentru un muzeu al artei comuniste unde speră să mute statuia lui Petru Groza de Romul Ladea și Leninul lui Boris Caragea, pe care deja le-a salvat din abandonul de la Mogoșoaia, printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Municipiului București.

„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.