Stefan-Bertalan-la-Orlat-(Sibiu),-1984,-foto-Ileana-Pintilie

Ştefan Bertalan (1930-2014), dispărut recent, în 30 decembrie, a fost unul dintre cei mai importanţi şi originali artişti români. A debutat în 1962 la Timişoara, oraş de care şi-a legat cariera artistică timp de mai multe decenii şi în care a revenit periodic după 1990, stabilindu-se definitiv în ultimii săi ani de viaţă.

A fost membru fondator al primului grup experimental din România, Grupul 111 şi ulterior al Grupului Sigma, alături de care a cercetat conexiunile dintre vizual şi ştiinţele exacte, parcurgând etape ale constructivismului, ale artei optice, ale artei permutaţionale sau studiind conexiunile bionicii şi ale ciberneticii cu arta actuală.

Originalitatea sa excepţională s-a datorat modului prin care a făcut posibilă întâlnirea dintre raţionalitate şi spiritul visător şi poetic ce l-a călăuzit mereu spre căi necercetate de alţii şi spre soluţii personale. Confruntarea dintre teoriile vehiculate în cercurile ştiinţifice şi artistice şi fondul său afectiv şi spiritual a dat o notă inconfundabilă lucrărilor lui, indiferent de genul artistic abordat.

Perioada emigrării în Germania (1986- 2012) a fost considerată de el însuşi ca o lungă izolare şi ruptură faţă de un mediu spiritual şi cultural, de care s-a simţit mereu legat sufleteşte. Lent, după mulţi ani de tăcere, recunoaşterea lui naţională şi internaţională a devenit o realitate, iar lucrările lui Bertalan au participat, între altele, de două ori la Bienala de la Veneţia (ultima dată în 2013, în selecţia curatorului Massimiliano Gioni în expoziţia sa Il Palazzo Enciclopedico), dar şi în expoziţii din ce în ce mai ample şi mai semnificative din ţară. – Ileana Pintilie

Înmormântarea va avea loc pe data de 6 ianuarie 2015, la ora 13.00 în Cimitirul din Timișoara de pe Calea Șagului, a doua capelă.

Photo credit: Ştefan Bertalan la Orlat (Sibiu), 1984, foto Ileana Pintilie