Cortul diplomatic

Artisti: Anetta Mona Chisa & Lucia Tkacova si Ion Grigorescu

Vernisaj: 20 octombrie 2011, ora 19.00

Perioada: 20 octombrie – 27 noiembrie 2011

Expozitia se constituie in jurul unei structuri compuse dintr-un nucleu de imagini realizate de Ion Grigorescu, nucleu ce corespunde unei constelatii de teme care au aparut in mod recurent in practica lui si care pot fi intepretate pe mai multe niveluri de lectura. Una din preocuparile lui centrale este explorarea raportului individului cu autoritatea politica, fie ca el comenteaza statutul artistului in cadrul ierarhiilor sociale – dispunand in aparenta de toata libertatea, dar fiind de fapt incapabil sa clinteasca sau sa influenteze in vreun fel autoritatea reala a puterii –, fie ca e vorba de incursiuni istorice care isi gasesc o rezonanta in biografia personala, de chestionarea limitelor psihanalizei sau de reflectii legate de soarta ideologiilor in lumea contemporana.

Pe aceasta din urma directie se produce intersectia cu problemele investigate de Anetta Mona Chisa si Lucia Tkacova care manifesta in demersul lor artistic o atitudine critica fata de pozitiile de putere si tipurile dominante de discurs care structureaza angrenajul social. Chisa si Tkacova au urmarit in mod programatic iconografia piramidei umane, asa cum apare ea in diverse contexte, purtand variate semnificatii, de la spectacolele omagiale regizate de propaganda regimurilor socialiste, inscenand triumful unor utopii iluzorii, la reprezentari critice ale ierarhiei de clase a sistemului capitalist sau la ideea de solidaritate pe care o inspira efortul uman colectiv. Referintele la trecutul recent sunt invocate pentru relevanta lor actuala. Structura piramidala ramane in continuare emblematica pentru felul in care e configurata astazi distributia sociala: ea perpetueaza discriminarea si e profund injusta pentru cei aflati la baza piramidei. Inainte si dupa schimbarile politice din 1989 organizarea sociala reproduce acelasi model al exploatarii. Iata ce nota Ion Grigorescu in insemnarile lui zilnice din anul 1978 (insemnari ce se regasesc si in dialogul lui fictiv cu „tovarasul” Ceausescu): „Menirea celor ce sunt exploatati in contextul noilor relatii de putere – proletariatul – a fost de a infrange exploatarea si de a deveni conducatorii viitorului, insa acum realitatea e alta. Proletariatul este prea legat de burghezie pentru a putea veni cu altceva decat tot exploatare.”

Sponsor: Grup Transilvae

Multumiri: Viorica Dinu, Otilia Mihalcea, Alin Popescu, Vlad Telibasa, Bogdan Vasilescu

Expozitia „Cortul diplomatic” poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 si 18.00.
Salonul de proiecte
Calea Mosilor, nr. 62-68, etaj 2, Bucuresti.
—–

Salonul de proiecte este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru ce se va desfasura timp de un an, beneficiind de sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg.

Multumim celor care au trimis proiecte raspunzand anuntului nostru „Open Call”. Am primit propuneri de la 44 de tineri artisti. Selectia va fi realizata in luna octombrie, urmand ca prima expozitie sa aiba loc in perioada decembrie 2011 – ianuarie 2012.