Théodore ValérioDurata: 19 decembrie 2014 – 29 martie 2015
Locaţia: Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria de Artă Europeană, etaj I

Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Tarif: 8 lei (preţ inclus în biletul de intrare al Galeriei de Artă Europeană)

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia Un călător francez în Balcani: Théodore Valério, deschisă în perioada 19 decembrie 2014 – 29 martie 2015 în sălile dedicate expunerii de arte grafice din Galeria de Artă Europeană. Curatorul expoziţiei este Mariana Vida, specialist în cadrul Secţiei de Arte Grafice a MNAR.

Expoziţia Un călător francez în Balcani: Théodore Valério cuprinde o selecţie de patruzeci de gravuri ale acestui artist puţin cunoscut, majoritatea din primele tiraje şi reprezentative pentru întreaga sa creaţie. Lucrările provin de la fostul Muzeu Toma Stelian, iar Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României deţine suita aproape completă a planşelor gravate de Théodore Valério, reunite sub titlul Souvenirs de la monarchie autrichienne. Suite de dessins d’après nature gravés à l’eauforte par Th. Valério. La Hongrie. Populations des provinces danubiennes en 1854. La Croatie. La Slavonie. Les frontières militaires. La Dalmatie, Le Monténégro (Paris, A. Pierron et A. Delâtre, 1855-1864).

Pictor, litograf şi gravor, Théodore Valério (1819 – 1879) s-a format în ambianţa atelierului lui Nicolas-Toussaint Charlet (1792-1845), maestrul îndrăgit al multor artişti francezi de renume, precum Auguste-Denis-Marie Raffet şi Charles-Henri-Amédée. Asemenea lui Charlet, Théodore Valério a fost interpretul tipurilor expresive, inspirate din popor. Acesta şi-a depăşit mentorul transformând observaţia realistă în ştiinţă antropologică.

Théodore Valério a realizat gravuri inspirate de numeroasele sale călătorii în Germania şi Italia (1841-1845), dar mai ales în Ungaria, Bosnia şi în zona frontierelor militare ale Imperiului Austriac unde a realizat studii complexe etnografico-antropologice asupra locuitorilor. Călător neobosit, animat de o stare de spirit romantică, şi totodată bun cunoscător al tradiţiei clasice, el se dedică studiului etnografic, cartografiind în Balcani zone sălbatice şi încă necunoscute ale Europei. În imaginile sale se întrepătrund datele observaţiei obiective de o mare valoare documentară, cu o viziune stilistică inconfundabilă, marcată de o poetică vizuală care îl singularizează în rândul artiştilor documentarişti din epoca sa.

Expoziţia Un călător francez în Balcani: Théodore Valério este însoţită de un catalog care repertoriază cele nouăzeci si trei de planşe gravate aflate în colecţie, organizate cronologic, conform suitelor concepute de artist: UngariaPopulaţiile Provinciilor dunărene în 1854CroaţiaSlavonia,Frontierele militareDalmaţiaMuntenegru şi Tipuri izolate. Fiecare secţiune este precedată de o prezentare succintă a tipurilor etno-antropologice studiate şi realizate de artist pe parcursul călătoriilor de documentare.