Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Muzeul Orașului Oradea.  Expoziția, care a putut fi admirată în cadrul MNIR, în perioada 29 iulie – 20 septembrie 2020, va fi accesibilă publicului orădean, începând cu data de 8 decembrie 2020.

În condițiile impuse de pandemia de COVID – 19 expoziția nu va beneficia de un vernisaj, însă a fost susținută o conferință de presă restrânsă, astăzi, 7 decembrie, la ora 1300, la sediul muzeului care găzduiește proiectul expozițional.

Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),  Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Asociația RoMilitaria și Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese, distincții militare, fotografii, brevete, din colecțiile MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române și ale Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”. Cu acest prilej, vor fi expuse, în premieră, obiecte cu o valoare istorică deosebită, care i-au aparținut subofițerului Nicolae Deaconu, participant la Primul Război Mondial din partea Jandarmeriei. Aceste obiecte, printre care se numără un livret militar, medalii și numeroase documente fotografice, au fost donate muzeului, cu generozitate, de doamna Ioana Silvia Diaconu, fiica lui Nicolae Deaconu.

O contribuție semnificativă la amenajarea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul  Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 decembrie 2020 – 28 martie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 09:00-17:00.