afis nephila atrata3Opening Friday, October 10, 7 o’clock, 2014

Nephila atrata

Maria Sicoie propune o lume bizară compusă din resturi de biciclete. Piese ce până nu demult se compuneau din ansambluri mobile sunt extrase și reciclate pentru a reda forme noi, de o cu totul altă factură.

Povestea bicicletelor în alb și negru este o creație supranaturală, inspirată din lumea arahnidelor. Instalația cuprinde creaturi făurite din segmente ruginite, spițe, ghidoane și cadre metalice, reconstituind viața biologică a unei specii imaginare de păianjen. Nephila atrata este un ansamblu de obiecte recompuse astfel încât să redea mișcare și viață unor mecanisme inerte. Ideea de doliu, de întuneric rămâne o referință cuprinsă în structura denumirii latine a speciei și are sens în contextul dezmembrării și reciclării obiectului vechi, uzat, uitat. Maria Sicoie atribuie, în instalația de față, noi conotații ideii de moarte și de renaștere, ocupându-se cu meticulozitate de alegerea și sortarea unor materiale neconvenționale pentru sculpturile sale. Ea stabilește astfel o punte de legătură între viață și moarte, construind vietăți din materia neînsuflețită și, în același timp, insuflând acea morbiditate ce face din fiecare nouă creatură o apariție unică prin formă și spectaculoasă prin mișcare.

Aflate la limita dintre jucăuș și înfricoșător, dintre expresivitatea sculpturală și aspectul pseudo-utilitar al obiectului de design, creaturile Nephila atrata au aerul mortuar și bizar al unor păianjeni-giganți din filmele de ficțiune. Creaturile miraculoase descind în realitatea imediată și sunt transpuse în cadre simple, non-cromate, simulându-se astfel o adaptare cât mai plauzibilă la mediul înconjurător. Spațiul galeriei se pliază pe cerințele unei instalații vivante, fiind invadată de aceste mecanisme artificiale și deopotrivă însuflețite. Natura artificială a lucrurilor, fie ele părți ușor de recunoscut ale unor obiecte concrete sau transformări ale acestora în creaturi supranaturale, face greu de descifrat latura figurativă a acestor reprezentări fabuloase ce „respiră” parcă prin însuși universul mecanic din care prind viață.

Dr. Olimpia Bera, Curator Visual Kontakt

ASOCIAȚIA VISUAL KONTAKT ROMÂNIA – ORADEA

Galeria Visual Kontakt – Strada Albacului nr. 54, Oradea

Laborator Visual Kontakt – Strada Republicii nr. 47, Oradea

Nr. tel.: 0040/745 – 205 729

E-mail: [email protected]

Site: http://www.visualkontakt.ro/ 

Facebook: https://www.facebook.com/visualkontakt.ro