Corneliu Porumboiu12 septembrie 2014 – BUCHAREST FILM BIENNALE 1 (Bienala Internațională pentru Film București), generată de Pavilion – journal for politics & culture – va avea loc între 21 mai – 24 mai 2015 și va fi curatoriată de Andrei Rus (RO), care va îndeplini și funcția de director al BFB.

BUCHAREST FILM BIENNALE este un proiect unic în zona de film din punct de vedere al conceptului și selecției, dar și al modului de proiecție.

Prin programele sale, BFB încearcă să descopere, să sprijine și să inspire regizori, actori, tehnicieni de film din România și restul lumii și să creeze un anume gen de public pentru filmele acestora.

BFB este o organizație destinată să prezinte cele mai bune și mai promițătoare filme românești și internaționale într-o manieră nouă, cu o experiență de vizionare specială, în diverse locuri alternative din București.

BUCHAREST FILM BIENNALE – BIENALA DE FILM BUCUREȘTI devine forum pentru film într-unul din cele mai interesante orașe cu potențial artistic din Europa de Est. Având loc la fiecare doi ani în locații diferite răspândite prin București, Bienala este coagulată de conceptele diferite ale curatorilor aleși pentru a începe un dialog cu orașul, publicul, oamenii interesați în film ca formă de artă și artiștii de film din lume.

BFB reprezintă o încercare de răsturnare a experiențelor înscenate, dorește să regândească și să reimagineze procesele hegemonice, poziționând în același timp Bucureștiul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală.

Board-ul BFB include critici, teoreticieni, artiști și regizori din diferite părți ale lumii, și este format din Sorin Botoșăneanu, Arantxa Etcheverria, Andrei Ujică, Corneliu Porumboiu, Jean-Pierre Rehm, Bettina Steinbrügge și Gerwin Tamsmas.

“Îmi propun în cadrul acestei prime ediții a BUCHAREST FILM BIENNALE să prezentăm publicului o specie cinematografică prea rar experimentată de către cineaşti şi la fel de puţin urmărită de către filmologi: filmul jurnal, în cât mai multe dintre manifestările sale”, a declarat curatorul BFB 1 Andrei Rus. “Dorința mea este ca viitoarea selecție a bienalei să fie în egală măsură o expunere a stadiului contemporan al filmului jurnal, dar și să prezinte, în măsura posibilităților, o istorie a devenirii acestei specii, din care au derivat în zilele noastre toate acele canale personale de YouTube ale anonimilor de pretutindeni sau ale unor personalități din diverse domenii de activitate. De asemenea, această temă curatorială sper că va naște discuții cu privire la interferențele dintre cinema și artele contemporane – din nou, un subiect prea puțin dezbătut în m ediul cultural românesc.”

BUCHAREST FILM BIENNALE este un proiect al organizației non-profit PAVILION, fondată în 1999, dedicată descoperirii și dezvoltării artiștilor și a publicului.

Andrei Rus (29 ani) este lector universitar în cadrul Facultăţii de Film din UNATC Bucureşti, unde predă cursuri de istoria și teoria filmului, şi este doctor al aceleiaşi universităţi, cu o lucrare despre filmul jurnal. De asemenea, este coordonatorul revistei de cinema „Film Menu”, realizată în cadrul UNATC, şi organizează, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, proiecţii frecvente de filme în sala de cinema din cadrul Facultății de Film. A realizat selecții de filme pentru festivaluri de film din România – “Timishort” și “NexT”. A fost membru al mai multor jurii de specialitate în cadrul unor festivaluri de film – “Juriul Revelation France 4”, în cadrul secțiunii “Semaine de la critiqu”e (Cannes 2014), Juriul ediției din 2013 al BIEFF (București), sau “Juriul Emile Cantillon” al Festivalului Internațional de Film de la Namur (Belgia, 2008). Trăiește și lucrează la București.


The BUCHAREST FILM BIENNALE, este fondată de Răzvan Ion & Eugen Rădescu.
www.filmbiennale.ro
www.bienaladefilm.ro
www.facebook.com/filmbiennale
www.instagram.com/bucharestfilmbiennaleFB event: www.facebook.com/events/789622404423438Imagine: Al doilea joc, 2014. Regia: Corneliu Porumboiu.