01 001

Loc. Școala de privit acasă
Șona, 24-31 august 2014
Pornind de la conștientizarea unor necesități comune de a valorifica locuri și lucruri familiare, cel mai adesea ignorate, “Loc. Școala de privit acasă”, serie de evenimente organizate de Asociația Sătească Șona Noastră și Ștefan Câlția, artist și membru al grupului de inițiativă al Asociației, își propune să fie un bun prilej de întâlnire al sătenilor cu invitați din afara comunității, într-o încercare de a afla împreună mai multe despre cum satul Șona merită a fi privit cu atenție, îngrijit.

Șona este locul copilariei artistului Ștefan Câlția și o referință constantă în lucrările acestuia.

Invitat la această ediție a evenimentelor, Willy Schuster va fi prezent la Șona pentru a vorbi cu sătenii despre agricultură și gospodăriile țărănești mici.
Willy Schuster și familia sa, orășeni de origine, trăiesc, lucrează și se prezintă azi ca țărani cu gospodărie proprie în satul Moșna, Sibiu. Prin ceea ce întreprinde, Willy Schuster dorește să fie un model de urmat și pentru alte mici gospodării, militând pentru agricultură sustenabilă și pentru drepturile țăranilor mici producători.

Discuția cu Willy Schuster va fi precedată de deschiderea unei expoziții de fotografie prezentând imagini ale satului Șona. Cu ocazia acestei expoziţii, sătenii sunt invitați la a încerca să privească, prin fotografiile realizate de Florin Ghenade, dincolo de ele, la locul în care trăiesc.

Pentru copii, jurnalista Ioana Hașu, născută la Făgăraș, nepoata lui Gheorghe Hașu, va susține atelierul “Ţara bunicilor”. Prin dialog, jocuri, experimente, povestiri, atelierul îi familiarizează pe copii cu o perioadă din istoria recentă a României care face parte din viaţa bunicilor lor – mișcarea de rezistență anticomunistă din anii ’50 din Munții Făgărașului. Atelierul este o provocare la definirea şi asumarea identităţii, pe de altă parte, dezbaterile despre viaţa şi provocările generaţiilor persecutate în timpul comunismului deschizând dezbateri despre valori, atitudine civică, responsabilitate în societate.

Seria de evenimente se va încheia cu întâlnire a sătenilor cu artistul Ștefan Câlția, pentru discuție despre fierărie, celălalt proiect al recent înființatei Asociația Sătească Șona Noastră.

 

Loc. Școala de privit acasă
Șona, 24-31 august 2014
– desfășurător al zilelor cu evenimente –

Duminică, 24 august 2014
15:30 Deschiderea expoziției de fotografie – imagini ale satului Șona, fotograf Florin Ghenade
16:00
Concursul pentru gospodinele din sat: cel mai bun preparat cu fructe

16:30 Întâlnirea cu Willy Schuster – discuție despre agricultură și gospodăriile țărănești mici

Marți, 26 august 2014
10:30 “Ţara bunicilor” – atelier interactiv pentru copii, cu jurnalista Ioana Hașu

Miercuri, 27 august 2014
Vizită la Moșna – săteni din Șona în vizită la gospodăria lui Willy Schuster

Duminică, 31 august 2014
15:30
Lansarea ziarului “Șona noastră” 2014 – retrospectivă a evenimentelor “Loc. Școala de privit acasă”
Întâlnire a sătenilor cu artistul Ștefan Câlția, discuție despre fierărie, celălalt proiect al recent înființatei Asociația Sătească Șona Noastră.
*)Toate evenimentele se vor desfășura la vechea școală din sat.


Organizatori: Asociația Sătească Șona Noastră și Galeria Posibilă
Parteneri de promovare: Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Liternet, ArtClue, România pozitivă

 

Resize of Loc.Scoala de privit acasa 2013