10614209_10203356006554311_3893328518482105588_n

20 August ,  7:00pm – ArtXpert Fine Art Concept-store, Str. Putul lui Zamfir, nr. 45, Bucharest, Romania
23 Augustul Realismului Socialist-Capitalist
Sau despre anticipatele ramasite ale unei lumi anulate!
23 August, sarbatoarea nesarbatorita de 25 de ani – Paradoxal, din 1989 si pana astazi, Romania a pierdut atat firava ei demnitate cat si aseturile, bune/rele, multe/ putine, intr-un joc al banului, puterii, intr-o lume de struto-camile, lume pe care am descris-o generic “Realismul Socialist-Capitalist” intr-un eseu publicat impreuna cu scriitorul Bogdan Dumitrescu in Dilemateca din mai 2010.
Aruncarea in ceata istoriei recente a acestui eveniment nu face altceva decat sa mascheze eventualele puseuri de nostalgie, sa suprime posibile discutii despre o tara care a tranzitat dintr-un sistem inchis dar randuit, catre unul haotic, distructiv, generator de mari puteri si de uriase umilinte.
23 Augustul postrevolutionar este convertirea mititeilor comunisti in tuica Intai Decembrelui capitalist! Am renumtat la o sarbatoare de vara catre una de iarna.
Romania a stiut sa penduleze, prin insasi actul de la 23 August, intre necesitatile tarii si burtile politicienilor cu mare larghete, obtinand intotdeauna dezamagire pentru prima dar huzur si indestulare pentru cea de a doua.
Expozitia pe care o prezint, pe langa lucrarile cunoscute cu potentatii zilei, prezentata si in 2010 la NY (Chelsea Art Museum), aduce in prim plan ramasitele industriei si resurselor tarii asa cum au fost ele instrainate sau decimate in ultimii 25 de ani.
Vi-i aduc in fata, zugraviti, cu mare curaj, in vremea lor de glorie (2010) pe marii socialisti-capitalisti ai tarii : Patriciu, Voiculescu, Basescu ( astazi toti sleiti de putere) dar si elementele noi, decimate intre timp (au trecut patru ani). Combinatul Hunedoara, Danubiana, Muzeul Colectiilor de Arta au fost cateva din sursele de inspitatie pentru cele 10 panouri de lemn ce fac obiectul acestei a treia etape din seria “Realismului Socialist – Capitalist”.