AlainPlatel_lesBalletsCdelaB__Tauberbach_c_JulianR+Âder_JU-OSTKREUZ DadaMasilo_SwanLake_c_JohnHogg ImPulsTanz_Workshops_(c)MartaLamovsek LloydNewson_DV8PhysicalTheatre_c_KrisRozentalPe 17 iulie, la Viena, s-a datstartulceluimaimarefestival de dans contemporan din Europa – „Impulstanz“. Timp de o lună staruriale scenei internaționale a dansului vor prezenta publicului producțiile lor cele mai noi.

Festivalul a început în forță prin spectacolul„tauberbach“ al celebrului coregraf belgian Alain Platel și al companiei sale „les ballets C de la B“, produs în colaborare cu „Münchner Kammerspiele“. Spectacolul – un omagiu adus demnității vieții umane în cele mai vitrege condiții – pornește de la documentarul impresionant al lui Marcos Prado, „Estamira“, despre o braziliancă de 63 de ani care adună gunoaie și trăiește de pe urma acestora, precum și de la proiectul muzical al lui Artur Zmijewski, „Deaf Bach“, cu un corformat din persoane fără auz sau cudeficiențe de auz.

Un alt punct culminant al festivalului este premiera mondială a celebrei companii„DV8 PhysicalTheatre“, condusă de coregraful LloydNewson – „John“, o piesă despre sexualitate masculină. Pe de altă parte, Jérôme Bel, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai dansului conceptual, va aduce la Viena, în distribuția originală, spectacolol ce-i poartă numele, cu care a scris istorie în urmă cu aproape două decenii.

Coregrafii Cecilia Bengolea și François Chaignaud prezintă în cadrul „Impulstanz“ „Dub Love“: este vorba despre un spectacol în care muzica dub se îmbină cu mișcări de balet clasic. Coregraful austriac Chris Haring va fi prezent la această ediție a festivalului cu cel mai nou spectacol al său, „DeepDish“, dar și cu o producție mai veche, care s-a bucurat de un mare succes, „Talking Head“. Renumita coregrafă Meg Stuartre explorează în „Sketches/Notebook“posibilitățile artistice ale improvizației.  Dada Masilodin Africa de Sud, una dintre cele mai talentate tinere coregrafe ale momentului, prezintă la Viena o punere în scenă contemporană a „Lacului lebedelor“. Producția plină de umor tratează în fapt teme extrem de serioase precum homofobia, SIDA și apartheidul. Biletele la cele trei reprezentații ale acestui spectacol au fost epuizate, așa încât, la cererea publicului, au fost programate două reprezentații suplimentare. Același lucru s-a întâmplat și cu alte spectacole sold-out dincadrul „Impulstanz“, ca spre exemplu „FarAway So Close“ al coregrafului Hannes Wurm sau „The Bosch Experience“ al renumitului coregraf austriac Georg Blaschke.

Lista celebrilor coregrafi prezenți la Viena pe parcursul festivalului este completată de nume precum Amanda Piña & Daniel Zimmermann, Ismael Ivo sau Akemi Takeya. „Impulstanz” este însă, în egală măsură, și o platforma pentru tinerii coregrafi și dansatori. Astfel, 14 spectacole ale unor tineri coregrafi de pe trei continente (Europa, Asia și America de Nord) vor concura, în cadrul programului „[8:tension] Young Coreographers’ Series”, pentru premiul „Prix Jardin d’Europe”, dotat cu 10.000 de euro. Tot în cadrul „Impulstanz”se desfășoară și programul internațional de burse pentru tineri dansatori profesioniști și coregrafi, „danceWEB”. Acesta reunește la Viena aproximativ 65 de bursieri din peste 40 de țări, care participă pe parcursul a cinci săptămâni la un program intens de ateliere de creație și performance-uri. România este reprezentată anul acesta de trei artiși: Larisa Crunţeanu, Simona Deaconescu și Judith State. Mentorii artistici ai actualei ediții a „danceWEB” sunt coregrafii Chris Haring și David Wampach.

Un alt punct de actracție al festivalului îl reprezintă workshop-urile și proiectele de studiu (research projects), coordonate de coregrafi precum Mathilde Monnier, Lloyd Newson sau Meg Stuart. Cele aproximativ 240 de workshopuri organizate în cadrul „Impulstanz”, dintre care 90 pentru începători, își propun să insufle publicului de toate vârstele plăcerea și bucuria mișcării.

COMPRESS

 

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.