Apelul se adresează autorilor de producții – spectacole, intervenții, happeninguri, performance-uri – de teatru, dans sau interdisciplinare, realizate în regim independent sau în parteneriat cu instituții publice (coproducții public-independent).
Termen limitã depunere aplicatii: 9 iulie 2014
Desfasurare: 13-16 noiembrie 2014
În interbelic, viața era frumoasă și totul era bine. Sub comuniști, totul era gri și nimeni nu era fericit. Sau dimpotrivă – cu toți „aveam“ o casă și un loc de muncă, deci era mai bine. Teatrul „de dinainte“ era mult mai bun. Trecutul e într-adevăr o țară străină – pe care, dacă la mijloc a fost o schimbare bruscă și brutală de regim, o explorăm ca pe o periculoasă junglă, în echipament complet de safari.
Tema ediției din 2014 a Platformei Independente de Artele Spectacolului, „Trecutul a murit!?“, chestionează felul în care spectacolul din România abordează rescrierea trecutului din perspectiva ideologiilor prezentului și relația tensionată pe care societatea o întreține cu propria memorie. Pe de o parte, trăim epoca unui atașament profund față de prima jumătate a secolului al XX-lea și a unei raportări exclusiv în alb și negru la perioada 1945-1989, pe de altă parte, îmbrățișăm entuziast principii sociale ce abandonează, rând pe rând, ideea contractului social și greu câştigatele drepturi cetățenești (dreptul la o plată echitabilă a muncii, la timp liber, la liberă asociere, la libertatea de expresie, la protest…). Corpul individual, corpul social și corpul politic sunt, fiecare, terenuri de luptă între ceea ce „a fost“ și ceea ce va să fie. Ce păstrăm și ce aruncăm din trecutul nostru ca societate? Cum o facem și de ce o facem? Ce înseamnă trecutul și memoria astăzi și cum sunt ele rescrise artistic?
Programul pentru această ediție va fi alcătuit prin invitarea directă a unor producții și prin selectarea de propuneri – rezonând cu tema Platformei – venite în urma prezentului apel la înscriere.
Propunerea trebuie să vizeze creații realizate în perioada 2013-2014 sau work-in progress-uri (cu condiția finalizării până în octombrie 2014), ale unor artiști din România. În cazul producțiilor de teatru, textul montat trebuie să fie românesc și contemporan* (de autor sau devised, scris în oricare dintre limbile comunităților etnice tradiționale din România – română, maghiară, germană, romanes).
Cei interesați sunt rugați să trimită următoarele informații la adresa de email [email protected] până la data de 9 iulie 2014:
– sinopsis și înregistrare video integrală
– rider tehnic și număr de participanți în turneu
– dosar de presă (dacă există)
– posibile date ulterioare (în perioada 10 iulie – 1 octombrie) de reprezentare
Platforma Independentã de Artele Spectacolului este organizată de Asociația Colectiv A în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București (CNDB).
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
*prin contemporan se înțelege perioada post-1990.
Recent Comments