- Ce criterii folosiți în evaluarea aplicanților la Jazz in the Park 2018?
Regulamentul nostru prevede criterii clare de jurizare și evaluare a trupelor participante, cum ar fi: omogenitatea trupei (cât de bine se simt membrii trupei împreună), calitatea compozițiilor (unde e cazul), claritatea interpretării și multe aspecte tehnice. În procesul de evaluare sunt notați și membrii trupelor, cu o notă individuală. Dar pe lângă aceste aspecte tehnice, noi căutăm și acel „vino-ncoace” sau acea pasiune ascunsă pe care unele trupe o transmit, iar altele nu. Prin acest concurs vrem să descoperim trupe ambițioase și bune. Atunci când le găsim, nu ne limităm la oferirea premiilor anunțate, ci pur și simplu nu le mai dăm pace și le ajutăm să crească, să participe la alte evenimente, festivaluri, concerte.
- Ce tip de muzică luați în considerare pe scena Jazz in the Park?
Pentru concurs efectiv, căutăm jazz. Desigur, jazz-ul are multe influențe și adaptări. Le acceptăm pe toate, atât timp cât la baza interpretării stă muzica jazz. Legat de tot festivalul, încercăm să avem un line-up eclectic. Suntem un festival de dezvoltare de audiență, un festival outdoor, iar aceste criterii ne fac să ne dorim să fim cât de variați și surprinzători.
- Concursul e deja unul cu tradiție. Ați avut șansa să urmăriți formațiile / proiectele muzicale pe care le-ați selectat în trecut?
Avem câteva proiecte pe care le-am „adoptat” de-a lungul timpului. Există o formație de care ne-a plăcut anul trecut și pe care am ajutat-o cu cel puțin 10 concerte în jumătate de an. Dar există și reversul medaliei: formații care câștigă și punctează foarte bine, dar ajung să se desființeze în scurt timp, din cauza lipsei de concerte sau de resurse financiare să se întrețină. Nu e ușor pe nișa asta. Aproape nimeni nu o comunică, motiv pentru care există și un public mai restrâns. Pasionații de jazz din România trebuie să-și caute muzica, nu se vor „lovi” de ea pe stradă sau la radio. Și e păcat. Pentru că jazz-ul e unul din genurile muzicale pentru care e nevoie chiar de o pregătire reală în muzică.
- Observați vreo tendință muzicală preferată a formațiilor muzicale românești / europene?
În trendul internațional, se simte tot mai tare o influență a hip-hop-ului și a muzicii electronice adusă în jazz. Asta se întâmplă pentru că multe celebrități apelează la muzicieni jazz pentru compoziție. Spre exemplu, Kendrick Lamar are liniile melodice de pe ultimele două albume compuse de cântăreți de jazz. Mie personal îmi place direcția asta. E foarte plăcut de ascultat. Și va atrage mulți adepți. Legat de artiștii români, observ că trupele tinere încearcă să fie tot mai moderne, ceea ce e bine, iar trupele de tradiție românești de jazz își păstrează aceleași linii cu care ne-au obișnuit.
A răspuns la întrebări Alin Vaida, președinte Asociația Fapte, organizator.
///
Concursul internațional Jazz in the Park se adresează artiștilor muzicieni, pasionați de jazz. Pentru a vă înscrie în Concursul Jazz in the Park vă rugăm să completați formularul aici până în 14 mai 2018, ora 23:59.
Festivalul Jazz in the Park va avea loc timp de 11 zile, în perioada 21 iunie-1 iulie 2018.

Day3_JITP2017_Riverside_Marius-Mariș-62
Recent Comments