muzeul sticlei corning sua_2014 (9)

muzeul sticlei corning sua_2014 (1)

“Enchanted by Glass” este titlul recentei expoziţii Lalique, cu care celebrul Corning Museum of Glass, (CMoG)*, SUA, deţinătorul celei mai mari colecţii Lalique din lume, îşi aşteaptă vizitatorii în această vară pentru a-i introduce în lumea cu adevărat vrăjită a designerului şi artistului în sticlă francez.

René Lalique (1860-1945) este o figură centrală a istoriei sticlei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Bijutier de succes, Lalique şi-a consolidat reputaţia de designer inovator cu ocazia Expoziţiei de la Paris din 1900, unde a fost ovaţionat. În urmă acestui succes Lalique şi-a îndreptat atenţia către crearea de produse de lux din sticlă, ridicând producţia utilitară de obiecte de sticlă la rangul de artă prin designul unic şi tehnicile inovative de producere. Estetica sa a influenţat puternic stilul Art Nouveau în Franţa, obiectele sale devenind adevărate simboluri ale epocii.

Norocoşii vizitatori pot admira “pe viu” aproape 200 de piese de colecţie, într-o expoziţie ce cuprinde o variată gamă de obiecte ale acestuia: bijuterii unicat, sticluţe de parfum cu design special creat pentru marile firme, vaze decorate cu sculpturi, ce poartă atât de pregnant amprenta Art-Nouveau, colecţii de vase din diferite perioade, diafane sculpturi în sticlă.  Expoziţia, deschisă în 17 mai 2014, pune în lumină şi metodele de lucru ale artistului, prezentând publicului şi o serie de matriţe folosite de acesta la crearea bijuteriilor şi altor obiecte decorative, precum şi desene ale artistului realizate între 1893 şi 1945.

muzeul sticlei corning sua_2014 (10) muzeul sticlei corning sua_2014 (11) muzeul sticlei corning sua_2014 (2) muzeul sticlei corning sua_2014 (6) muzeul sticlei corning sua_2014 (8)

 

O lume a formelor, eleganţei şi rafinamentului, la cele mai înalte standarde ale artei sticlei – este imaginea pe care René Lalique a creat-o prin creaţiile sale şi pe care curatorii recentei expoziţii “Enchanted by Glass” au adus-o în fata numeroşilor vizitatori.

În completarea acestui eveniment, biblioteca muzeului, Rakow Library, a organizat  expoziţia Designing for a New Century: Works on Paper by Lalique and His Contemporaries. Aici îl regăsim pe Lalique şi uimitoarele sale creaţii în sticlă plasat în contextual epocii sale, alături de contemporanii săi din Europa, între care Maurice Marinot, Auguste Herbst, Emile Gallé şi Val St. Lambert, în schiţe şi desene ale produselor, cataloage, fotografii de epoca şi cărţi rare din colecţiile speciale ale bibliotecii Rakow.

design lalique_corning sua 2014 (1) design lalique_corning sua 2014 (2)

 

*Despre  The Corning Museum of Glass
Muzeul Sticlei Corning (The Corning Museum of Glass -CMoG), situat în Finger Lakes Wine Country of New York State, S.U.A., este unul dintre cele mai importante muzee din lume, având cea mai mare colecţie de sticlă, ce include obiecte cu o vechime de peste 3500 de ani. Anual primeşte peste 420 000 de vizitatori, care, pe lângă colecţiile permanente şi expoziţiile temporare pot vedea şi demonstatii “live” de suflat sticlă sau pot chiar să îşi fabrice propriile obiecte din sticlă, în secţiunea Make Your Own Glass.
Pe lângă muzeu îşi desfăşoară activitatea centrul educaţional The Studio, în care tot timpul anului se desfăşoară divese cursuri dedicate artei sticlei şi Rakow Research Library, deţinătoarea celei mai mari colecţii de materiale despre artă şi istoria sticlei. Mai multe informaţii puteţi găsi la www.cmog.org.

corespondență: Cristina Ilinca
glass artist /Glas Künstlerin/ créatrice de beauté
http://cristinailinca.ro
http://ilinca.bloguest.com/sticla-mea