BB6Deschiderea oficială a BUCHAREST BIENNALE 6 va avea loc joi 22 mai 2014, la ora 11.00 la Hotel Intercontinental, sala Rapsodia (Piața Universității), cu o conferință de presă.

BUCHAREST BIENNALE – considerat cel mai important eveniment de artă contemporană din România și unica bienală de gen din Europa Centrală și de Est – va deschide cea de-a șasea ediție pe 22 mai 2014 cu o conferință de presă internațională unde vor participa artiștii, curatorul și echipa evenimentului.

BB6 va conține expoziția principală curatoriată de către Gergő Horváth cu tema:  “Aprehensiune. Înțelegând prin frica de a înțelege”, peste 20 de evenimente paralele și 5 evenimente conexe.

Expoziția este instalată în 5 locații din București, o serie de intervenții în spațiul public, iar o serie din lucrările expuse au fost produse special pentru acest eveniment. Pentru detalii puteți accesa www.bucharestbiennale.org

PAVILION – journal for politics and culture – a dedicat un număr special temei BB6, astfel că PAVILION devine și reader/catalog al bienalei. Pentru detalii www.pavilionjournal.org

Cu această ocazie peste 250 de jurnaliști, curatori și teoreticieni internaționali și-au anunțat prezența în capitala României.

Programul zilei de deschidere va include vizitarea expoziției deschisă special pentru presă și profesioniști, o dezbatere, un performance, petrecerea de deschidere și concertul performance al grupului norvegian Dromedar, care va performa pentru prima dată la București.

La conferința de presă vor fi oferite mai multe detalii, dosarele de presă, precum și invitațiile la petrecerea de deschidere.

Mai jos găsiți programul complet al zilei de deschidere.

ZIUA DESCHIDERII PENTRU PRESĂ ȘI PROFESIONIȘTI
22 mai 2014
11.00
Conferința de presă @Hotel Intercontinental, în prezența artiștilor, a curatorului, a directorului executiv și fondatorilor Bienalei.
12.00
On road PERFORMANCE de Cezar Lăzărescu & 1+1 (RO)
18.00
GRAMATIK OF FEAR @Universitatea Națională de Arte, București (Str. Calea Griviței Nr. 28), Amfiteatru
Intrarea liberă.
O dezbatere despre frică și modul de îmbinare al componentelor acesteia, cu Gergő Horváth (curator BB6), Adrian Dan(artist), Erwin Wurm (artist), János Sugár (artist), Filip Gilissen (artist), Jan Kaila (artist, profesor Academia de Arte, Helsinki), Carlos Aires (artist), Liviana Dan (director interimar MNAC). Moderată de Răzvan Ion & Eugen Rădescu (profesori Universitatea București).

Utilizarea arhaică a cuvântului presupunea un amestec de teamă și respect. Teama este astăzi definită ca fiind o mare spaimă sau neliniște. Reverența, cu sensul de respect adânc pentru cineva sau ceva. Există un paradox în creștinismul de masă, cum ar fi cel în care acesta este prezentat ca fiind o religie a iubirii, dar care în fapt, alienează prin dogmele sale și alimentează temerile legate de lumea trecătoare, prin amenințări despre Iadul care îi urmează. Autocrațiile și nu democrațiile sunt cele care prosperă de pe urma politicilor fricii. Autocrația însă, nu implică și violență, ci o teamă obedientă. O teamă pe care o consideri utilă pentru că te protejează de rele. Teama are o componență chimică mai concentrată decât al altor emoții, prin urmare nu se mai pot face prea multe cu ajutorul rațiunii, odată ce teama puternică este instalată.
Participanții vor explora dublul sens al cuvântului aprehensiune, frica de un eveniment posibil și în sensul de comprehensiune.

13.00 – 19.00 PAVILION, BUCHAREST BIENNALE

BUCHAREST BIENNALE va fi deschisă pentru presă și profesioniști.
Intrarea pe bază de acreditare.

22.00 Live PERFORMANCE by Dromedar (NO). @ Control Club (Str. Constantin Mille nr. 4)
Intrarea pe bază de invitație.

23.00 GRAND OPENING PARTY cu DJ set by Bogman @Club Control powered by Reforma (www.re-forma.ro)
Intrarea pe bază de invitație.

EXPOSE PRACTICE @PAVILION | proudly supported by UniCredit Țiriac Bank
Str, C.A. Rosetti 36. (intrare din Str. Jean Louis Calderon)

Expuneri de Practici este o serie de discuții săptămânale ce vor avea loc la Pavilion – centru de artă și cultură contemporană, și vor fi susținute de artiști participanți la Bucharest Biennale 6 și prezenți în București în perioada respectivă. Discuțiile invită artiștii participanți să vorbească despre propriile practici, metodele de cercetare și abordare, într-un cadru informal.
Expose practice este un program generat de curatorul BB6, Gergő Horváth.

Program

29 mai – Mihai Zgondoiu
05 iunie – Marilena Preda-Sânc
12 iunie – Matei Arnăutu
19 iunie – Gabriel Stoian
26 iunie – Adrian Dan
03 iulie – Zoltán Béla

 

Pentru mai multe detalii:
T: +4 021 310 5469
E: [email protected]
W: www.bucharestbiennale.org
FB: www.facebook.com/bucharestbiennial