Centrul de Cultură “George Apostu” a demarat programul de rezidențe artistice de sculptură „Albastru”, ce se va derula în perioada 2017-2019, cu participarea unor sculptori români și străini.

Update 19. 07.

Artiștii Maxim Dumitraș (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) și Krasimir Metodiev (Bulgaria) sunt în plină activitate.

 

 

Programul de Rezidențe artistice de sculptură “Albastru” are ca principal scop constituirea unei colecții valoroase de sculptură contemporană în lemn ce vizează reorganizarea și amenajarea spațiului expozițional „Muzeul în aer liber” al Centrului de Cultură „George Apostu”, un important monument de for public.

La ediția de anul acesta, ce se desfășoară în perioada 3-21 iulie 2017, participă: Maxim Dumitraș (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) și Krasimir Metodiev (Bulgaria). Artiștii rezidenți vor descoperi spațiul cultural local și regional și vor lua parte la întâlniri, vizite, mese rotunde, conferințe de presă etc.

Lucrările artiștilor vor aduce un plus de valoare patrimoniului instituției și „Muzeului în aer liber” (Grădina cu statui), prin reamenajarea unuia dintre spaţiile acoperite ale Pavilionului Central, ca veritabil spațiu de descoperire și contemplare a artei sculpturale a unor artiști importanți, care, asemenea lui George Apostu, și-au pus amprenta personală în spațiul multora dintre simpozioanele la care au participat în întreaga lume.

Invitații Centrului de Cultură „George Apostu” din rezidență vor aborda concepte stilistice originale, înscrise în demersul artistic personal. Curatorul programului este Maxim Dumitraș, managerul Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Galeria, la final, vrem să fie unicat, să se integreze în modernitate, să lege spaţiul exterior cu cel pe care vrem să-l reconfigurăm, de sub cele două balcoane. Vrem ca lucrările să se privească de jos în sus, să facă legătura între pământ şi cer, cu albastrul care domina întreaga creaţie, cât şi spaţiul. Fiecare artist are libertate deplină, noi am discutat doar în principiu despre ceea ce ne dorim. Eu, de exemplu, am un proiect intitulat „Nori”, forme abstracte, cu o mare putere de imaginaţie. Nu-i timpul să detaliez, oricum Rezidenţa este deschisă, invităm băcăuanii să vină, să vadă, să ne vadă la lucru, să discutăm, dialogând despre artă, despre viaţă. Îi aşteptăm pe cei interesaţi, în fiecare zi de lucru, la Centrul „Apostu”, până pe 20 iulie”, a declarat Maxim Dumitraş.

Închiderea  rezidenței, în data de 21 iulie 2017, ora 17.00, va fi un moment dedicat întâlnirii artiștilor cu publicul larg, iubitor de artă, și prezentării proiectului de reamenajare a spațiului „Muzeul în aer liber”, realizat de tineri arhitecți.

11.07.2017