DUPLEX-BUCURESTI-TIMISOARA-20141 – 25 aprilie 2014

Curatori Dana Constantin şi Marcel Bunea

Vernisaj marţi, 1 aprilie 2014, ora 18.

Vor prezenta Ruxandra Demetrescu şi Ileana Pintilie

“În cazul de faţă, expoziţia intitulată – parcă voit previzibil – “Duplex” propune un dialog nemijlocit între artiştii-pictori-profesori de la şcolile de artă din Bucureşti şi Timişoara. Gestul este explicit: cei ce expun sunt şi pedagogi şi în această dublă calitate au decis să expună împreună. Gestul a fost în egală măsură constrângător, nepermiţând alte criterii de selecţie, iar singura libertate a constat în alegerea lucrărilor prezente în expoziţie (nu şi numărul lor, limitat la trei pentru fiecare artist în parte). Intenţia curatorială – asumată de Dana Constantin şi de Marcel Bunea – dezvăluie aşadar ambiţia de a prezenta “starea” picturii pe care o practică cei ce o predau în două dintre cele mai importante şcoli de artă din România contemporană. Există în acest gest o posibila invitaţie, care ar putea suna cam aşa: veniţi şi vedeţi cine sutem noi, pictorii-profesori de la Bucureşti şi Timişoara. De aceea, intenţia curatorială poate fi citităşi ca o strategie, aceea de a oferi posibile repere – mai degrabă decât modele – viitorilor studenţi: o garanţie şi totodată un risc asumat.

Istoria ascunsă a expoziţiei de faţă este interesantă din perspectiva şcolii bucureştene: în urmă cu trei ani, departamentul de pictură UNArte realiza un gest expoziţional fără precedent, prin decizia profesorilor de a expune împreună, asumând explicit o insolită solidaritate profesională şi pedagogică. Intenţia curatorială a lui Marcel Bunea a avut succesul scontat, ceea ce a determinat repetarea ei în anii urmatori, în formule distincte, reprezentând însă variaţii pe aceeaşi temă, profesorilor adăugându-li-se adesea studenţii, într-un remarcabil gest de deschidere şi de înnoire pe tărâmul experimentelor picturale din şcoala bucureşteană.

“Duplex”-ul de acum reprezintă o noua variaţie, revenind la formula iniţială, dar punându-i pe bucureşteni în “tandem” cu colegii lor timişoreni. Dialogul dintre cele două şcoli de pictură este asumat ca un gest firesc, depaşind concurenţa sau rivalitatea, în favoarea curiozitaţii şi atenţiei reciproce. Din perspectiva unei istorii comune cunoscute, este simptomatic poate de subliniat că înaintea profesorilor, studenţii celor două secţii de pictură au expus împreună de mai multe ori, atât la Bucureşti, cât şi la Timişoara.” – Ruxandra Demetrescu

Expoziţia ”DUPLEX” reuneşte, pentru prima dată, lucrări realizate de către profesorii Departamentului Pictură din Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti: ION ANGHEL, CEZAR ATODIRESEI,  CÃTÃLIN BÃLESCU, TRAIAN BOLDEA, MARCEL BUNEA, ION LAZÃR, PETRU LUCACI, GEORGE MOSCAL, ALEXANDRU RÃDVAN, MIHAI SÂRBULESCU,

şi profesorii Departamentului de Arte Vizuale, Specializarea Pictură din Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara: DACIAN ANDONI, CÃLIN BELOESCU, DANIELA CONSTANTIN, CRISTINA DAJU, LILIANA POPA, CRISTIAN SIDA, DAN TOMA.

 

Orar marţi – vineri 16 – 20, sâmbătă 11 – 15.