Având în vedere apariția în presă a unor prezentări distorsionate cu privire la Avizele emise de către Ministerul Culturii pentru Palatul Știrbei, Radu Boroianu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii aduce în atenția jurnaliștilor și a opiniei publice informații menite să clarifice această situație.

Palatul Stirbei (1) Palatul Stirbei (2) Palatul Stirbei (3) Palatul Stirbei (4)Pentru buna înțelegere a situației de astăzi a Palatului Știrbei, Radu Boroianu prezintă și câteva informații istorice. ”Palatul Stirbei avea în față un magazin de vinuri al familiei Știrbei. Când a fost demolat, prin anii 50, s-a putut descoperi de către toată lumea, intrarea din magazin în pivnița palatului, cea mai mare și mai veche pivniță de vinuri din sudul României, construită cu aprox. 100 de ani înaintea Palatului Știrbei. Prințul Știrbei își vindea vinurile în București, înainte de a locui în București.” – spune Radu Boroianu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii

În perioada comunistă, Palatul adăpostea o colecție de ceramică ce ținea de Muzeul Național de artă. Revenind la perioada actuală, Radu Boroianu precizează: ”Moștenitorii legali ai familiei Știrbei au vândut proprietatea către Ovidiu Popescu, astăzi decedat. Acesta a prezentat un proiect care prevedea dărâmarea anexelor și construirea unui imobil care era la regimul de înălțime al Căii Victoriei (peste 40 m înălțime), precum și o joncțiune între Palat și acest nou imobil, pe care dorea să îl restituie bucureștenilor ca spațiu strict pentru expunerea colecțiilor de artă.”

În anul 2013, proprietarii Palatului erau în proces cu Ministerului Culturii, în baza unor avize din perioada 2005-2006, aceștia având mari șanse să obțină câștig de cauză în justiție. În această situație, oficialii ministerului au decis inițierea unui dialog cu proprietarii. ”Am socotit că, până la urmă, importantă este salvarea monumentului și nu războiul dintre proprietar și autorități.” – spune Secretarul de Stat Radu Boroianu.

Ministerul Culturii, prin reprezentanții săi, a propus proprietarilor mai multe modificări pentru planul initial realizat de acesta. Astfel, s-a propus, printre altele: scăderea regimului de înălțime, chiar cu câțiva metri sub limita admisă în zonă, renunțarea la legătura direct între Palat și noul imobil, realizarea unui acoperiș retractabil la noul imobil, o nouă gradină, cu acoperiș infrunzit, așa cum există la numeroase monumente istorice din Europa.

Toate aceste solicitări au avut unica rațiune de protejare și punere în valoare a monumentului istoric Palatul Știrbei.

Din păcate, până în 2013, datorită intervenției proprietarilor, monumentul suferise deja prejudicii ireparabile. A fost distrusă o parte din subsolul domeniului, o parte din pivniță, ceea ce pune în pericol real clădirea.

Avizul 131 / 17.07.2013, emis de Ministerul Culturii prevede:

”Aviz favorabil, pentru expertiza tehnică, pentru intervenția în primă urgență, cu refacerea subsolului  pe amprenta nou propusă și protejarea pereților împotriva infiltrațiilor, pentru tema de proiectare, reconstituirea corpului fostelor anexe, cele istorice, cu conditia continuării proiectului unitar cu propuneri de constructii noi pentru întreg terenul, corelate și prezentate spre analizare în faza urmatoare: DALI.”

”Proprietarii aveau datoria să se conformeze acestui aviz, fără a avea PUZ-ul. Dar noi nu putem interveni în nici un fel pentru a-I oblige pe proprietari să pună în aplicare conținutul acestui aviz. ” – spune Boroianu.

”Noul Cod al Patrimoniului, care va intra foarte curând în dezbatere publică, prevede posibilități de interventie mult mai direct. Acolo noi prevedem aceste interventii urgente ca peste tot în lume, prin care putem sa expropriem acest tip de proprietari, care își bat joc de monumentul istoric. Până atunci, însă, posibilitatea noastră de intervenție este nulă.” – încheie Radu Boroianu.