Stefan-SavaVernisajul expozitiei:

Stefan Sava – Facts about which there can be questions

5.12.2013 – 31.01.2014

Joi, 5 decembrie, 19.00

Galeria Ivan

Dimitrie Grecescu 13
Bucuresti

Galeria Ivan va invita la vernisajul celei de-a treia expozitii personale a lui Stefan Sava. Ca interes general, artistul este preocupat de istoria recenta si de modul in care aceasta poate fi reactivata printr-o abordare analitica, precum si de instaurarea unei relatii de intimitate a privitorului cu dialectica dintre trecut si prezent.

In cadrul acestei expozitii, Stefan Sava porneste de la pozitivismul specific inceputului antropologiei in secolul 19 pentru a descrie in final un spatiu critic, de reflectie asupra prezentului si asupra propriilor coordonate identitare.

In una din lucrarile expuse, artistul traseaza linia orizontului in spatiul geografic al Baraganului pe un fundal reprezentat de saci vechi de panza recusuti. Perceptia orizontului, care se pliaza pe coordonatele unui spatiu geometric euclidian, este dublata de procesul de imaginare a unei zone de proiectie a propriilor renegocieri identitare, in contextul unui prezent in mod esential instabil. In alta lucrare, Stefan Sava isi “imprima” propria respiratie pe suprafata a 55 de tablete de ceara, reactivand astfel una din tehnicile artei memoriei provenind din Antichitate si Evul Mediu. Futilitatea gestului este dublata de caracterul intrinsec provizoriu al acestor tehnici. In procesul explorarii identitare care presupune o renegociere abstracta cu sine, recursul la imagine este continuu, fapt ce se petrece fie intr-o maniera analitic-descriptiva – in cazul actiunilor performative –, fie intr-un mod care invoca probleme de reprezentare ce sunt inerente imaginii în sine.

Printre expozitii recente: Europe/South-East. Recorded Memories, Braunschweig Museum of Photography, 2013; Common Nostalgia, Pavilion Unicredit, Bucharest, 2013;  From the Backstage, Salonul de proiecte, Bucharest, 2012; The InsideOut of the Wall, Ivan Gallery, Bucharest, 2012; Here and Then, Centre for Contemporary Culture, Club Electro Putere, Craiova, 2011.

In 2013 a fost unul dintre finalistii premiului Henkel pentru arta.

Multumiri speciale: Dumitru Cojocaru, Monica Negutescu, Sorin Popescu, Magda Radu.

Ivan Gallery
Grecescu13,
050598, Bucharest
www.ivangallery.com

www.stefansava.ro