BATRA_brosura_eveniment-1Bienala de Arhitectură Transilvania 2013 (BATRA), aflată la prima ediţie, reprezintă cel mai important eveniment organizat în acest an de Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania (OART), alături de partenerii OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba și OAR Satu Mare, în cele şapte reşedinţe de judeţ din Transilvania (Cluj-Napoca, Bistriţa, Zalău, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia, Satu Mare).

Evenimentele Bienalei se vor întinde pe parcursul a 3 zile, între 5 și 8 decembrie a.c., desfășurându-se în locaţii aflate în centrul Clujului, dar și în spațiile Liberty Techology Park Cluj.

Tema primei ediţii a BATRA este Generare/Regenerare şi porneşte de la ideea că relaţia dintre arhitect şi mediul său este mereu reinventată prin capacitatea arhitecturii de a genera idei noi, de a se raporta în mod dinamic la spaţiu şi la comunicarea dintre individ şi spaţiu.

Bienala de Arhitectură Transilvania 2013 reprezintă un eveniment amplu al cărui scop este de a aduce arhitectura în atenţia opiniei publice, adresându-se atât publicului de specialitate cât şi comunităţii ştiinţifice şi publicului larg. Evenimentele din cadrul Bienalei sunt menite să provoace dezbateri de idei în cadrul breslei, să trezească interesul publicului pentru valorile arhitecturii şi să recompenseze excelenţa în domeniu.” a declarat arh. Ferencz Bakos, vicepreședinte OART și coordonatorul BATRA.

În cele 3 zile ale BATRA vor avea loc nu mai puțin de 8 vernisaje.  Astfel, joi, 5 decembrie Bienala de Arhitectură Transilvania 2013 va debuta cu o conferinţă de presă în cadrul Primăria Cluj-Napoca, Sala de sticlă, ora 9.00.

De la ora 16.00 are loc la Mănăstirea Franciscană expoziția arhitectului Kós Károly, organizată într-o suită cronologică a lucrărilor acestuia. Expoziţia celebrează activitatea profesională a celui care a contribuit la istoria arhitecturii clujene prin proiecte remarcabile precum Biserica cu Cocoș, Casa din Stana, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe sau  Locuința fraților Keresztes.

La ora 17:00 va începe la Casa Tranzit cel mai aşteptat eveniment din cadrul Bienalei: expoziţia-concurs Premiile BATRA 2013.

La ora 19.30 la Casa Matei se va deschide expoziția Forward, organizată de Atelier Mass, care abordează problematica tânărului architect aflat la început de drum. În aceeași locație, de la ora 20.00, publicul este invitat la vernisajul expoziției Boom/Room. Noua Arhitectură Estonă. Vineri, 6 decembrie, Galeriile Minerva vor găzdui un dublu vernisaj de la ora 19.30, Symbio Morpho Genesis, o expoziție/instalație interactivă, iar de la ora 20.00, un eveniment care îmbină instalația de artă, arhitectură, parada modei, degustarea de vin și parfumul: Borangic, coordonat de Fundația Archaeus.

 

Conferințele din cadrul Batra vor avea loc la Liberty Technology Park vineri, 6 decembrie, începând de la ora 13.00 și sâmbătă, 7 decembrie, tot de la ora 13.00. Pornind de la ipoteza că orice proiect de arhitectură poate genera noi relații sau regenera un context dat, cei peste 15 vorbitori sunt invitați să prezinte cum o idee la care au contribuit a lucrat cu utilizatorii, cu vecinătățile, cu economia locală, cu autoritățile publice. Invitați speciali vor fi Leo Van Broeck (Bruxelles), Șerban Sturdza (fost președinte al OAR) și biroul de arhitectură româno-francez A-ZC.

 

Gala Premiilor Batra va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, ora 19.00 la Liberty Technology Park.  Proiectele înscrise în concurs se vor întrece pentru premii în valoare de peste 36000 lei. Distincțiile vor fi decernate în în urma deliberării juriului format din Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin, București) Zsolt Tovissi (Miercurea Ciuc), Cristina Constantin (Abrupt Arhitectura, București), Oana Coarfă (Republic of Architects, București), Marius Miclăuș (Archaeus, Timișoara), Bogdan Babici (Tecon, București) și Irina Cristea (A-ZC, Paris).

Totodată, în cadrul Galei Premiilor BATRA se va acorda, postmortem, premiul pentru întreaga activitate profesională – Opera Omnia arhitectului Kós Károly.

Organizator principal: Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania

Coorganizatori: Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Bihor, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Nord-Vest, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Alba, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Satu-Mare

Partener oficial: Cemacon

Sponsori principali: ACO, Caparol, Hexadome Construct, Sensio, YTONG, Mapei, Holdmann, Creaton, HP

Sponsori: Velux, Ruukki, Rehau, Siniat, Kingspan, LemnaTerr

Parteneri: Liberty Technology Park Cluj, Tranzit House Cluj, Flux, Impress, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Capitolina City Chic Hotel, Steelcase, COS

Parteneri workshop: Geplast, Holver, Betonia, K Glass, Electromagnetica, Salice

Parteneri media: Zeppelin, Igloo, Arhitectura, Arhimania, Napoca FM, Modernism, ebuild.ro, Arhiforum, de arhitectură, spatiulconstruit.ro, roarhitect.ro, TVR Cluj, Slicker

Bienala de Arhitectură Transilvania este un proiect cultural parțial finanțat de OAR din timbrul de arhitectură.

 

Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul: http://www.batra.ro.