repetitii_filarmonica papagal_pe_bicicleta_circ operator_lumini_circul_globus dresor_papagali_circul_globus croitor_tandarica artist_papusar_tandarica acordor_piane_filarmonica sculptor_papusiDe șase luni căutăm meserii. Dar nu orice fel de meserie: de la regizori la recuzitieri, de la scenografi la creatori de costume, de la electrician la light-designer, de la dresori la animatori pe calculator. Ei sunt oamenii din spatele cortinei, care practică meserii necunoscute publicului de cele mai multe ori, dar fără de care un spectacol nu poate avea loc.

Demarat de Asociația Câte-n lună și-n mansardă, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, proiectul “Meserii ascunse în culise de spectacol”  transpune, într-o manieră inedită, artele spectacolului din clasica scenă cu ale ei culise în scena actuală pe care o reprezintă internetul și noile media. Copiii cu vârsta cuprinsă într 10-14 ani, precum și părinții și profesorii care accesează platforma digitală www.meseriiascunse.ro pot afla informații despre 5 domenii reprezentative ale artelor spectacolului – teatru, circ, filarmonică, teatru de păpuși, studio de animație.

Am scotocit prin culisele acestora și am descoperit oamenii care fac magia să se întâmple. Am aflat că nu există, de multe ori, școli speciale pentru a învăța ce fac ei. Am aflat cum își împart munca, cum au ajuns să practice o meserie sau alta, ce calități trebuie să aibă pentru a fi foarte buni. După atâta cercetare, i-am rugat pe unii și alții să ne spună, în fața camerei de filmat, povestea lor.

Pentru unii, povestea a început ca o joacă, din copilărie, care s-a transformat într-o meserie serioasă și care contribuie la reușita unui spectacol. Alții au descoperit-o pe parcurs, din întâmplare. Le-a plăcut, au învățat-o singuri sau urmărindu-i pe alții și au rămas practicând acea meserie. Pasiunea nu lipsește din toate cazurile. Nici îndemânarea,talentul,  creativitatea sau condiția fizică excelentă, curajul.

Toate aceste povești se regăsesc pe www.meseriiascunse.ro, sub forma a  25 de filme scurte, galerii foto, informații despre 25 de meserii, precum și despre domeniile vizate.

­­Vă așteptăm să le descoperiți!

­

 

Organizator: Asociația Câte-n lună și-n mansardă

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri strategici: Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra, Circ&Variete Globus București, Teatrul de Animație Țăndărică, Studioul de animație DSG.

Partener principal: Kolectiv

Parteneri media: Igloo.habitat&arhitectură, Observator cultural,  RFI România, Radio România Cultural, Șapte seri, Modernism.ro, LiterNet, Odaia creativă, Atelierul de grafică, RTV.net, b365.ro, teenpress.ro