Silvia HellA Form of History

Interesul Silviei Hell este concentrat pe complexe reconfigurări ale fizionomiei Europei între 1861 și 2011, asupra cărora acționează o strategie riguros analitică de re-mapping politic. Cu claritatea și simplicitatea unei intuiții vizuale, artista generează un spectru de valori multidimensionale, într-o unica forma estetică, obtinuta pe calea pasajului progresiv la volum.

În centrul acestei operațiuni, un sistem de traducere normalizant și arbitrar, care devine parametru și sistem de proporționare și scalare. Ambiția lui “A Form of History” este de a stabili un model geografic și istoric alternativ viabil dar, mai ales, funcțional. În loc să suprime validitatea metrică care domnește în atlasele istorice, stilul viziunii lui Hell încearcă să rectifice parțial configurația semiotică, imaginând o coexistență sau o funcționare paralelă a acestor două sisteme eterogene și necomensurabile.

Mișcandu-se între exactitate și aproximare, Silvia Hell remodulează dinauntru ideea de teritoriu, utilizând ca fond un statement arbitrar, care, procedând metodologic, devine regulă. Scriitura cartografică rezultată ne ajută să regândim “în alți termeni” corespondența dintre metamorfozele geografice și tranzitoriul istoric, având ca obiectiv creearea unui model care ar putea fi aplicat la toate statele europene, inclusiv celor estice, pentru care identificarea variabilelor este mai controversată.

Privind în ansamblu, din configurația expozitivă a Silviei Hell, emerge în mod evident sensul cel mai profund al constructional system­-ului teorizat de Nelson Goodman, pentru care orice sistem nu e numai un mod de a vedea lumea, cât, mai ales, un mod de a o creea, de a o construi, punând în evidență practicile și strategiile care o compun.

(Text extras din Silvia Hell: forms of history and cartographical writings, Simone Frangi, 2012)

2-4 Mircea Vulcanescu Street, code 010281, Bucharest, Romania.
www.alertstudio.org

ALERT studio functioneaza ca pop-up gallery.
Vizitarea expozitiei se va face in perioada 5 Noiembrie – 29 Noiembrie prin programare e-mail.

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga si Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan.

ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectand trei directii de explorare artistica – PINK | RED | WHITE – intr-un singur spatiu. Insa aceste coordonate nu inseamna indexare, restrictie si etichetare. Ele se pot intersecta si nuanta, pot oricand dialoga si declansa dezbateri.