Afis-expozitie-BD-Mangalia-Prima expoziție de bandă desenată din Mangalia se deschide vineri, 1 noimebrie 2013, ora 12, la Liceul Economic din oraș.

Autor de benzi desenate! Iată o carieră la care sigur nu te-ai gândit! O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare prin grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. Pe scurt: o poveste în imagini desenate.

Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor de benzi desenate, organizează această expoziție cu dorința ca elevii să se apropie mai mult de banda desenată romaneasca, și, de ce nu, să-și exprime ei insuși poveștile, sau întimplările prin care trec, prin intermediul BD-ului.

Expoziția nu-și propune un subiect, o temă specială, este o întilnire cu personajele și poveștile lui Mihai Ionuț Grăjdeanu, care îl are ca invitat pe autorul de benzi desenate, Alin Ivan. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Benzii Desenate.

Expoziția va ramîne dschisă pâna la sfârșitul lunii noiembrie 2013.

 

Despre artiști:

Mihai Ionuț Grăjdeanu. Născut in Mangalia în 198. Din 1998 ilustrează zeci de pagini cu benzi desenate. În urma Salonului de Benzi Desenate din 2006, a început să lucreze la primul său proiect de benzi desenate: “Istoria alternativă a literaturii române”, în colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A publicat “După Gratii”, prima bandă desenată pentru detinuții din penitenciarele din România și „Ciutanul” volumul I, editura Dacica, primul roman grafic românesc despre fotbal. Tot la editura Dacica a publicat primul volum din “Legendele dacilor liberi – Piatra sacră”. Cu ocazia ”anului Caragiale” în 2012, a publicat, independent, prima bandă desenată adaptată după celebra piesa de teatru a marelui maestru I.L. Caragiale “O scrisoare pierdută”. Un alt proiect așteaptă lumina tiparului, continoarea trilogiei “Ciutanul”, cu volumul II, noi dezvăluiri ale eroului fotbalist de benzi desenate. În 2013 a inițiat proiectul „Legendele Dacilor” publicând albumul „Legendele Dacilor-Personaje”, o carte cu ilustrații și bandă desenată. Susține copiii și tinerii pasionați de benzi desenate prin evenimente mixte în cadrul proiectului-expoziție “Artă la pachet” și prin publicarea ilustrațiilor și paginilor de bandă desenată în urma atelierelor de creație, în revista online “Atelier BD”. Realizează caricaturi și portrete pentru ziare, la diferite evenimente, susție ateliere de bandă desenată și participă la diferite expoziții, festivaluri, saloane și concursuri de gen.

Expoziții susținute:

-“La Țigănci” în benzi desenate- Salonul europen de bandă desenată, Constanța 2010

– “Artă la Pachet” ediția I -Galeria Foto a Cinematografului Patria din București, 2011

– “Artă la Pachet” ediția II -Galeria Foto a Cinematografului Patria din București, 2012

– “Ciutanul” roman grafic –București Comics Fest 2012, Galeria Saint Ink, București

-“Cu Caragiale de la Washington la București”-Biblioteca Națională a României, București 2012

-“O Scrisoare pierdută în benzi desenate”-Săptămâna Caragiale- Teatrul Municipal Baia Mare, 2012

-Legendele Dacilor –Personaje la East European Comic Con, București 2013

-Legendele Dacilor –Personaje, la Cinematograful Scala din București 2013

-Legendele Dacilor –Personaje la “Noaptea Benzilor Desenate”- Biblioteca Națională a României, București 2013

-Legendele Dacilor –Personaje la „Grădina cu artiști”, Parcul Icoanei, București 2013

-“După Gratii” în cadrul Muzeul Benzii Desenate- Biblioteca Națională a României, București 2013

Alin Ivan. Desenatorul lui “Vlady” s-a născut la Caracal, a absolvit Facultatea de Litere și Școala de Arte de la Craiova și lucrează în București ca grafician. Îi place să deseneze pentru copii și consideră că ei sunt cei mai buni și sinceri critici.

 

Aparițiile lui Vlady:

-„Agora” revista festivalului ProEtnica, Sighișoara 2008

-Salonul BD Constanța 2008

-Salonul BD Constanța 2009 – revista BD Vlady nr.1

-Felicitări de Crăciun, abțibilduri, insigne, cărți de colorat la Târgu Jiu, Craiova, Caracal, Sighișoara, București

-Târgul de Carte pentru copii, Bologna, Italia 201

-București Comics Fest 2012, 2013

-LuccaComics, Lucca, Italia 2012 – revista BD Vlady, număr special, tradus în limba italiană

-Revista Comics și Teenpress 2012, 2013

-East European Comic Con, București 2013

-Revista Happy Grădi 2013