afis_Polska-Folk24 octombrie – 1 decembrie 2013, Sala Foaier

Muzeul Național al Țăranului Român

Curator: Agnieszka Jacobson-Cielecka

Organizatori: Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Țăranului Român

Designeri: Aze Design, Barbórka Design, Agnieszka Czop și Joanna Rusin, Fabriqa, Katarzyna Herman-Janiec,  Pani Jurek,  Agnieszka Lasota, Malafor, Karina Marusińska, Bartosz Mucha, Katarzyna Mucha-Wiśniewska, Karol Murlak, Alicja Patanowska, Mateusz Przybysz, Studio Rygalik, Bożena Wiślicka.

În perioada 25 octombrie – 1 decembrie 2013, publicul din România va avea ocazia de a vizita expoziția de design tânăr polonez inspirat de arta populară, intitulată Polska FOLK, care va fi prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român. Expoziția cuprinde 19 obiecte, realizate de 17 creatori și grupe de designeri din Polonia. După cum indică și titlul expoziției, tema principală a acesteia o constituie obiectele ce fac trimitere la tradiția populară, meșteșuguri și artă decorativă. Acest trend interesant al designului polonez vorbește despre căutarea propriei identități, a specificității culturale și a unicității, care pot fi remarcate la designerii polonezi din tânăra generație.

Mulți dintre autorii lucrărilor prezentate se află la începutul carierei, continuă să studieze sau dobândesc primele experiențe în materie profesională. Alții sunt creatori deja recunoscuți în lume, distinși cu premii internaționale. Designerii care participă la această prezentare sunt încântați să se inspire din tradiții, modele și motive decorative populare. Cunosc și prețuiesc istoria materială a regiunilor poloneze din care se inspiră. Știu să valorifice tehnicile producției meșteșugărești în scopul creării unor obiecte moderne. Apreciază frumusețea materialelor naturale: lemn, pâslă, in, ceramică. Unii dintre designeri nu aprofundează analiza tradiției și a confecționării produselor, ci se bazează pe asocieri simple și creează obiecte surprinzătoare și hazlii. Consideră uneltele simple din gospodărie drept o valoare de excepție, care merită să fie adaptată nevoilor contemporane. Privesc la moștenirea lor culturală cu detașare și umor, fără patos și fără gravitate. Lucrările selectate împletesc emoțiile cu gluma.

„Noua generaţie de designeri nu lucrează sub presiunea corectitudinii politice şi nici a valorilor naţionale. Se inspiră din experienţele generaţiilor trecute, alegând din ele ceea ce este atractiv astăzi. Nu se tem că ar putea fi acuzaţi că sunt retrograzi, lipsiţi de creativitate şi inferiori. Îşi cunosc propria valoare şi valoarea istoriei lor, preţuiesc unicitatea, răspund nevoilor existente. Şi – ceea ce este poate cel mai important – păstrează vie tradiţia meşteşugului local” – declară curatorul expoziției, Agnieszka Jacobson-Cielecka – „Discuţia despre identitatea designului şi raţiunea căutării unui stil naţional se poartă de mai multă vreme. Cea mai corectă pare a fi afirmaţia, că aşa ceva nu mai există. Într-o epocă a globalizării şi a internetului toate sursele de inspiraţie sunt accesibile tuturor, iar identitatea designerului o reprezintă suma experienţelor sale. De aceea, în expoziţia Polska Folk obiectele sunt şi nu sunt tradiţionale, folk, înrădăcinate în cultura poloneză.”

Obiectele prezentate în expoziție sunt executate din materiale naturale, locale și, în majoritate sunt realizate prin recurgerea la metode meșteșugărești tradiționale.

Cele mai multe dintre ele sunt produse unicat, serii limitate, prototipuri, proiecte care așteaptă să fie descoperite. Unele dintre ele reprezintă adevărate succese ale designului polonez, premiate în mai multe rânduri. Ele se constituie într-o colecție de obiecte colorate, vesele, simple. Printre ele se află ustensile și unelte folosite în gospodăria tradițională: perii, lopeţi, cârlige de rufe, bușteni, roabe, coșuri, dar sunt valorificate altfel decât conform destinației lor inițiale. Nu lipsesc elemente caracteristice ale tradițiilor populare poloneze, cum ar fi cocoșii, panglicile multicolore și țesăturile în dungi. Designerii inspirați de modele populare valorifică la maximum tradiția poloneză, creând obiecte contemporane, ale căror funcții se îndepărtează considerabil de cele ale prototipurilor. Vesele, pline de culoare, simple – unele cu care am vrea să inter-relaționăm în fiecare zi.

Curatorul expoziției Polska Folk este Agnieszka Jacobson-Cielecka, cunoscătoare a designului polonez și mondial, autoare a numeroase expoziții prezentate în cadrul celor mai mari și mai prestigioase festivaluri de artă din Europa. Expoziția este organizată din inițiativa Institutului Polonez din București (www.culturapoloneza.ro).

Expoziția Polska FOLK, 24.10. – 1.12.2013, Muzeul Național al Țăranului Român

Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti (intrarea dinspre str. Monetăriei), Sala Foaier http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Expoziția este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Vernisajul va avea loc joi, 24 octombrie, la ora 18:00.

Curatorul expoziției

AGNIESZKA JACOBSON-CIELECKA – (www.agnieszka-jacobson.com)

curator al mai multor expoziţii şi jurnalist, cunoscătoare şi popularizatoare a designului contemporan în Polonia şi în lume. Din anul 2008 este director artistic şi curator al festivalului Łódź Design (www.lodzdesign.com), iar din 2011 predă la şcoala de design School of Form din Poznań (www.sof.edu.pl). Colaborează cu numeroase instituţii de cultură din Polonia şi din străinătate, organizând expoziţii de design polonez şi internaţional, printre care menţionăm: „UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND”, realizată în colaborare cu Paweł Grobelny (2009), „RESURSE NATURALE ALE DESIGNULUI POLONEZ”/ „NATURALNE ZASOBY POLSKIEGO DESIGNU” (2009), „POLSKA FOLK” (2010), „MATERIA PRIMA” (2010), „COPILĂRII”/„DZIECINADA” (2010), „JUST A THING” (2011), „KTO TY JESTEŚ”/”CINE EŞTI TU” (2012). De asemenea, se ocupă de popularizarea designului şi a designerilor. Între anii 2000-2007 a fost redactor-şef al ediţiei poloneze a revistei Elle Decoration. Absolventă a Facultăţii de Pictură din cadrul Academiei de Arte din Gdańsk.

 

Informații suplimentare și fotografii cu rezoluție mare

Joanna Łozińska, [email protected]; Tel: +48 660 41 41 02

Tomasz Kluz, [email protected];Tel. +40 021 224 45 56