Josef Koudelka la Bucureşti
Editura ART împreună cu Centrul Ceh şi Librăria Bastilia au plăcerea de a vă invita miercuri, 16 octombrie, ora 18.30, la prezentarea şi lansarea unui volum-eveniment, “Invazie Praga 68”, în prezenţa autorului, celebrul fotograf Josef Koudelka.

Participă: Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Stanislas Pierret, directorul Instiutului Francez din Bucureşti, şi Laura Albulescu, redactor-şef al Editurii ART.

În timpul celor șapte zile din august 1968, cînd armatele ­ statelor semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vîrstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menționat. În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.

De-abia în 1984, după moartea tatălui său, cînd amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, și-a revăzut arhiva după patruzeci de ani și a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind pînă acum publicate. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.

afis-68-web