Galeria Visual Kontakt din Ulm, Germania, va organiza miercuri, 25 septembrie 2013, de la ora 19:00, vernisajul „Relativitate” semnat Maria Sicoie.

Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (1) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (2) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (3) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (4) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (5) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (6) Galeria Visual Kontakt, Ulm, Germania - Maria Sicoie (7)

Relativitate

de Maria Sicoie

Lumea Mariei Sicoie se concentrează în jurul dinamicii corpurilor. Între spațiul expozițional și mișcarea obiectelor se interpun două legi ale relativității: una ține de domeniul fizicii, cealaltă de natura umană. Ambele atitudini stau la baza unei creații în centrul căreia se reactualizează relații între timp și spațiu, între mișcare și existență.

Pe de-o parte, instalația de sculptură este inspirată de teoria relativității generalizate postulate de Albert Einsten, referitoare la descrierea gravitației,  iar pe de altă parte relevă un aspect central din filozofia lui Lucian Blaga : “(…) câteodată, datoria noastra în fața unui adevarat mister nu este să-l lămurim ci să-l adâncim aşa de mult, încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare. Omul trebuie să fie un creator; de aceea renunț cu bucurie la cunoaşterea absolută”. Relativitatea este un fenomen deja generalizat, demonstrabil în lumea reală a obectelor. Dar interacțiunea dintre corp și spațiu nu este percepută doar la nivelul lumii vizibile: forma, mișcarea și materialitatea sunt relevante ca întreg în conștiința umană. Totuși, sensul și direcția mișcării ajung să se autodetermine, deși țin de exigența și controlul unei viziuni creatoare.

Misterul spațialității obiectelor este unul relativ și îmbogățit de semnificații, pe măsură ce se ia în calcul intervenția omului, atât în postura sa de creator, cât și ca prezență fizică sau interpret al acestui microunivers. Omul apare în dublă postură, ca posesor al naturii sale, fizice și spirituale deopotrivă: poate interveni și se poate sustrage creației, deci însăși prezența sa se relativizează.

Obiectele realizate de Maria Sicoie sunt încărcate de forță și sunt produsul propriei interpretări asupra ființei primordiale. Jocul de-a gravitația și forma încifrată a corpurilor tind înspre o sinteză a problemei relativității. Sub acest aspect, materia nu este altceva decât un factor declanșator de energii vitale.

Dr. Olimpia Bera, Curator of the Visual Kontakt art gallery

ASOCAŢIA „VISUAL KONTAKT”

ROMÂNIA – ORADEA

Galeria Visual Kontakt – Oradea, str. Albacului nr. 54

Laborator.Visual.Kontakt – Oradea, str. Republicii nr. 47

Tel.: 0040/745 – 205 729

e-mail: [email protected]

Site: www.visualkontakt.de