harvest-2-Asociaţia Visual Kontakt Oradea va organiza miercuri, 18 septembrie 2013, de la ora 19:00, continuarea sărbătorii recoltei sub denumirea HARVEST 2 în cadrul galeriei Laborator.Visual.Kontakt – Str. Republicii nr 47, parter, Oradea.

Harvest II @ Asociatia Visual Kontakt, Oradea (2) Harvest II @ Asociatia Visual Kontakt, Oradea (3) Harvest II @ Asociatia Visual Kontakt, Oradea (1)Recolta – Harvest II

Instalația ”Harvest II” este o prelungire a proiectului ”Harvest I”, în care s-au cules, la propriu, roadele muncii de peste an. Începutul de toamnă reprezintă un moment de însumare și de decantare a proiectelor artistice semnificative care s-au desfășurat concomitent cu activitățile agricole, dar și un prilej de reînnoire a energiilor creatoare.

Dacă ”Harvest I” presupune o instalație-performance în care conceptul artistic se suprapune aportului fizic de producție de factură non-artistică, leit-motivul grâului și a tot ceea ce derivă ca sens, acțiune și semnificație a manipulării agricole se transpune acum într-o colecție foto-video și de obiecte ce păstrează memoria vie a evenimentelor trăite. Reminiscențe ale sărbătorii recoltei, precum paiele, făina, sperietoarea, masa odată îmbelșugată și fața de masă ce stă mărturie ospățului transformându-se în giulgiu simbolizează ciclul naturii și sacrificiul primordial în ideea continuității vieții.

”Harvest I” constituie un material esențial în continuarea soluționării unui proiect realizat până în momentul de față doar în mediul virtual. ”Making it ozosep – intraductibil” a luat naștere la început de an și a venit momentul ca materialele potențiale să capete formă și să se reverse asemeni belșugului toamnei. Caracterul polemic al proiectului este dat de scandalul mai vechi ce are ca obiect steagul secuiesc și arborarea sa pe pământ românesc. Români și maghiari, deopotrivă, au avut șansa de a participa în mod activ la acest proiect, în vederea soluționării disputei într-un mod cât mai creativ și interactiv. Materialele și reacțiile publice au fost colecționate de echipa Visual Kontakt și devin astăzi o realitate palpabilă. ”Harvest II” reprezintă un moment crucial de materializare a proiectului ”Makeing it ozosep – intraductibil”, în paralel cu resturile recoltei sărbătorite anterior.

Vorbim astfel tot de o sărbătoare a rodniciei, însă de această dată accentul este mutat de pe componenta materială pe cea simbolică a naturii. Latura profund umană, soluționarea conflictelor interetnice, politica și problema legitimității sunt elemente ale unei situații ce depășesc datul natural al vieții. Este supusă interpretărilor o stare artificială care, odată ce s-a iscat, poate fi metabolizată asemeni culturii grâului ce a prins noi rădăcini în tradiția artistică românească.

Curator dr. Olimpia Bera.