“Gasland”, câştigător în cadrul primei ediţii Pelicam IFF!
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni PELICAM a ajuns la final. Timp de trei zile, între 15 şi 17 iunie, publicul roman a avut ocazia de a descoperi şi vedea filme ce tratează tema mediului înconjurător, atât lungmetraje cât şi filme scurte dar şi să participe în cadrul unor workshopuri speciale, concerte şi sound sessions sau proiecţii în aer liber, toate organizate de PELICAM.
În urma unui program vast, duminică seara, 17 iunie, juriul compus din Mihai Chirilov (director artistic TIFF), Mugur Pop (director tehnic al Comitetului Naţional de Turism Ecvestru) şi Teia Gavrilescu (preşedinte Asociaţia ViitorPlus) au anunţat în cadrul Ceremoniei de Închidere câştigătorii primei ediţii.
Premiul pentru cel mai Bun Lungmetraj, în valoare de 500 de euro, a fost acordat controversatului documentar “Gasland” (regia Josh Fox). Documentarul prezintă exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul că fiind pe teritoriul Statelor Unite sunt mult mai ieftine decât cele de import, firmele au început extragerea masivă de pe proprietăţile oamenilor, folosind în proces sute de chimicale ce au dus la poluarea apei. Deşi tăcerea unora a fost cumpărată cu staţii de filtrare şi bani, au fost şi oameni care au mărturisit în acest film chinurile pe care sunt obligaţi să le trăiască zi de zi.
Dupa proiecţia filmului Gasland a urmat o dezbatere vehementă în cadrul careia tulcenii prezenţi au avut ocazia de a-şi exprima părerea despre exploatarea gazelor de şist împreună cu moderatorii dezbaterii, doamna Georgeta Ionescu, vicepreşedinte al Partidului Verde şi membrii Asociaţiei Vira din Bârlad, activişti pe plan local.
Scurtmetrajul “Cattle Câmp” (regia Alizhan Nasirov) a fost, de asemenea, castigor în cadrul PELICAM, juriul oferindu-i premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 250 de euro. “Cattle Câmp” prezintă viaţa unei familii de kurzi şi locul în în care trăiesc – un loc unde numai omul, lupul şi iacul pot supravieţui. Tânărul regizor Alizhan Nasirov a simţit pătrunderea comercialului pe întreaga suprafaţă a fostei Uniuni Sovietice. În zilele noastre, punctul de vedere cu care e abordata schimbarea este unul pozitiv, chiar şi într-o situaţie în care se pare că nu ar exista o ieşire din eternul ciclu public sau administrativ. Pentru a trăi o viaţă sănătoasă, este necesară o evoluţie şi un prim pas către schimbare ca apoi situaţia critică să se poată schimba.
Publicul a avut ocazia să premieze una din producţiile participante în cadrul festivalului cu suma de 250 de euro reprezentând Premiul Publicului, voturile lor fiind numărate, la final, în favoarea “Tambien la lluvia” (regia Iciar Bollain), film care a şi deschis prima ediţie a festivalului. Costa, un neîncrezător producător de film, şi Sebastian, un tânăr şi idealist regizor, lucrează împreună la un proiect ambiţios pe care urmează să-l filmeze în Bolivia. Filmul are ca subiect sosirea spaniolilor în America, punând accent pe brutalitatea acţiunilor lor şi pe curajul câtorva reprezentanţi ai Bisericii care, prin cuvinte, se opun spadelor şi lanţurilor. Costa şi Sebastian nu-şi pot închipui că în Bolivia îi aşteaptă o confruntare care îi va zdruncina din temelii.
Festivalul Internaţional de Film PELICAM a acordat de asemenea, în cadrul ceremoniei, celor mai implicate asociaţii nonguvernamentale zece calculatoare restaurate, oferite în parteneriat cu Asociaţia Fără Frontiere.
După ceremonie, publicum roman a urmărit proiecţia specială a filmului “Gone Wild” (regia Dan Curean), documentar ce a urmărit controversata poveste a căilor din Letea. Abordând o temă locală, filmul a emoţionat foarte mult publicul tulcean. Mugur Pop, consultant pe film, a putut fi prezent pentru a vorbi despre proiecţie.
Festivalul s-a încheiat în mod oficial cu proiecţia filmului francez “Voyage sous les mers” (narat de Marion Cotillard), eveniment ce a avut loc în Piaţa Civică. Timp de două ore, întregul loc a fost plin, toate scaunele dedicate proiecţiei fiind ocupate.
Trei zile de festival, peste şase lungmetraje şi douăsprezece scurtmetraje, peste cincizeci de invitaţi speciali, ateliere, concert live Norzeatic & Khidja şi evenimente anexe au transformat Tulcea într-un loc dedicat atât mediului înconjurător cât şi filmului în general.
Pentru mai multe informaţii legate de Pelicam, accesaţi www.pelicam.ro sau pagina oficiala de Facebook www.facebook.com/PelicamIFF
Recent Comments