Expozitie de pictura « Figurativi romani în Franta » si lansarea cartii «Prezente ale picturii contemporane române în Franta cu Soleil de l’Est între 2009 – 2012».

Locatia : Institutul Cultural Român, 1, rue de l’Expossition, 75007 Paris.

Perioada : Din 10 octombrie pâna în 8 noembrie 2013. Expozitia va fi deschisa de luni pâna vineri, între orele 9H00 – 13H00 si 14H00 – 18H00.

Vernisajul va avea loc joi 10 octombrie 2012, începând la orele 18H30.

Organizatori : Asociatia Soleil de l’Est în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris.

Obiectiv principal : Prezentarea lucrarilor unui grup de zece prestigiosi artisti pictori din domeniul picturii figurative contemporane. Totodata artistii expozanti fac parte din grupul de 51 pictori prezentati în albumul de pictura, a carui lansare are loc la vernisajul prezentei expozitii. Toti acesti pictori au fost invitati de Soleil de l’Est la resedinta de artisti în Franta.

Obiective secundare : Afirmarea României ca si tara francofona.

Confirmarea pozitiei picturii contemporane române în actualul context cultural european.

Cunoasterea publicului francez, avizat si bun cunoscator al artelor plastice, a unei expresii artistice originale, de înalt nivel calitativ, putin cunoscuta în Franta pâna în prezent.

GRIGORE Ion - Vers le pont des Grandes All+ęes - 2011 - Huile sur toile - 54 x 65 cm

GRIGORE Ion – Vers le pont des Grandes All+ęes – 2011 – Huile sur toile – 54 x 65 cm

BLEI Nicolae - Foret l'hiver - 2006 - huile sur toile - 60 x 50 cm

BLEI Nicolae – Foret l’hiver – 2006 – huile sur toile – 60 x 50 cm

Cucerzan Horea - Bord de mere a Collioure - 2010 - huile sur toile - 50 x 60 cm

Cucerzan Horea – Bord de mere a Collioure – 2010 – huile sur toile – 50 x 60 cm

DAN Aurel - Village CLXXVIII - 2007 - 43 x 48 cm

DAN Aurel – Village CLXXVIII – 2007 – 43 x 48 cm

DARANGA Radu - Chateau de Gien - 2006 - huile sur toile - 50 x 61 cm

DARANGA Radu – Chateau de Gien – 2006 – huile sur toile – 50 x 61 cm

HATMANU Dan - Collioure place du 18 juin - 2008 - huile sur toile - 65 x 81 cm - 3.000 ÔéČ

HATMANU Dan – Collioure place du 18 juin – 2008 – huile sur toile – 65 x 81 cm – 3.000 ÔéČ

Motivatie : România, sora mai mica a Frantei, a devenit tara francofona în perioada celui de al Doilea Imperiu, când tineri români au sejurnat în Franta, pentru a face studii superioare, îndeosebi la celebra universitate Sorbona. La rândul lor, fii acestora, deveniti adolescenti, au avut acelas parcurs de studii. In continuare aceasta miscare a facut « bulgare de zapada ». Acasa, intelectualii români, asa zisa intelighentia, vorbeau între ei franceza. Totodata, în cea de a dous jumatate a secolului al 19-lea, justitia, administratia, învatamântul, armata, codul civil si penal, au fost inspirate din legislatia franceza.  Unirea principatelor române într-un singur stat, în 1859, a fost realizata cu sprijinul eficient al împaratului Napoleon al III-lea. Fiind tara si popor de origina latina, ca si Franta, România moderna a cunoscut o dezvoltare culturala inspirata în principal din cultura franceza.

La sfârsitul secolului al 19-lea, doua genii ale picturii române, Nicolae Grigorescu si Ion Andreescu, au petrecut câtiva ani la Paris si Barbizon. Alte personalitati române au gasit consacrarea în Franta : artistul, precursor al sculpturii moderne, Constantin Brâncusi, compozitorul George Enescu, actrita Elvira Popesco, scriitorii Gheorghiu si Cioran, si în timpuri mai recente, maestrul Horia Damian, pentru a nu cita decât câteva nume.

La rândul sau, asociatia Soleil de l’Est participa efectiv la continuarea traditionalelor relatii si schimburi culturale între România si Franta. Creata în anul 1994, de o mâna de entuziasti, cunoscatori si admiratori ai culturii tarilor din Europa Centrala si Orientala, asociatia a ales numele sau din raionarea culturii ce vine din Est, si se propaga în Occident si în toata lumea.

Soleil de l’Est contribuie, pe masura fortelor sale, la crearea Europei de mâine, puternica si unita prin cultura, de la Atlantic la Urali.

Asociatia a focalizat activitatile sale pe trei directii principale : organizare de expozitii de pictura, editare de carti de arta, si conducerea anuala a unei resedinte de artisti – atelier de creatie.

In cadrul resedintei de artisti, Soleil de l’Est a invitat în Franta începând din anul 2001, pentru a participa la sejururi de creatie si documentare, în renumite locuri ale culturii franceze, mai mult de o suta de pictori din Rusia, Polonia, Bulgaria, Kirghizstan si îndeosebi din România.

Toti pictorii invitati au fost marcati si impresionati de a lucra pe urmele marilor maestri ai picturii impresioniste si post, de a trai o luna în plina armonie cu culorile si luminile ce au dat nastere marilor curente ale picturii moderne si contemporane.

Manifestarea culturala organizata la Institutul Cultural Român din Paris, reprezinta la o etapa superioara, continuarea unei traditii seculare, de lagaturi si schimburi culturale între cele doua tari, România si Franta.

 

Parteneri ai asociatiei : municipalitatile din Saint-Cyr-sur-Loire, Tours, Fondettes, Joué-lès-Tours în departamentul Indre et Loire, Briare în Loiret, Collioure, Font-Romeu, Elne si Barcarès în Pirineii Orientali, Morzine în Haute Savoie, Cité Internationale des Arts Paris, Union Vie Associative Grand Montmartre Paris, Fondation Taylor Paris, Organisation culturelle Amicale de la Oficiul European de Brevete Haga, Olanda.

Artisti participanti : Prezenta expozitie reuneste lucrari create în Franta, de catre prestigiosi pictori români, care traiesc în România, si care au fost invitatii asociatiei Soleil de l’Est, la resedinta de artisti, în sesiunile de primavara la Briare, si de toamna la Collioure, între anii 2001 – 2012. Pictorii expusi fac parte din orientari artistice de actualitate, cu totii având un raport mai mult sau mai putin strâns cu conceptul de pictura figurativa, fiecare cu stilul, originalitatea si tehnica sa.

Artisti expozanti : (în ordine alfabetica) :

BLEI Nicolae, COSTINESCU Augustin, CUCERZAN Horea, DAN Aurel, DARANGA Radu, DRAGAN Cornel-Targoviste, GRIGORE Ion, HATMANU Dan, IORGA Nicolae, et VESCU Teodor.

Artistii prezentati în lucrarea « Prezente ale picturii contemporane române în Franta, cu Soleil de l’Est, între 2009 – 2012 » :

ALBERT Levente, ALBU Jan, ATANASIU-DELAMARE Ion, BABA Dorin, BÂRSAN Cornel, BELOESCU Calin, BRODETSKI Dimitry, CHIREA Viorel, CINTEANU Mariana, CIOBANU Cristina,  CIOCA Dan, CONTRAS Bogdana, COSTEA Gelu, COSTIANU Rodica, CRACIUN Daniel, CUCERZAN Horea, CULIC Gabriela, DAN Aurel, DIVIZA Vasile, DRAGAN Cornel-Târgoviste, FÂNTÂNARIU Suzana, FOANENE Andrea, FRUNTES Cosmin, GAGEANU Nicolae, GAVRIL Mihai, GRAPA Daniela, GRIGORE Ion, GROZA Carmen, GROZA Nicolae, HATMANU Dan, IORDACHE Mirel, IORGA Nicoale, IRIMESCU Irina, KÖTELES Robert, LICIU Lucian, MODALCA Mihaela, NEAMTU Costin, NEAMTU Lisandru, NUTIU Romulus, PARASCHIV Christian, PETCU Filip, POP Negresteanu Vasile, RADOVAN Ciprian, SIDA Cristian, TOLAN Vasile, TOMASELLI Angela  , VASILESCU Corneliu, VELICU Petre, VESCU Teodor, ZANCU Sergiu, ZBARCEA Daniela.

Soleil de l’Est