Expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-PlazaSun Plaza prezintă expoziția de inventică şi pictură – Leonardo da Vinci, artist, inventator, geniu!

În perioada 19 august – 29 septembrie, Sun Plaza Shopping Center prezintă o expoziție unică în România, dedicată personalității de geniu și operei maestrului Leonardo da Vinci. Aceasta explorează legendele și miturile ce învăluie viața artistului și subliniază influenţa considerabilă pe care moștenirea lui Leonardo o are asupra omului modern și a felului în care acesta își desfășoară astăzi viața.

Centrul comercial din sudul Bucureștiului va deveni, pentru mai mult de o lună de zile, spațiu de expunere pentru cele aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat şi inginer renascentist și pentru cele peste 40 de mașinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică, hidraulică, zbor și arta războiului.

Printre picturile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) și „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renașterii și cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo, „Adorația Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiții financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mânăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara între stânci” (1483–1486), prima versiune şi cea de-a doua, vehiculându-se că există şi o a treia, sau „Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo când avea nici 20 de ani.

Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(13) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(12) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(11) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(10) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(9) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(8) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(7) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(6) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(5) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(4) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(3) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(2) Foto-expozitie-Leonardo-da-Vinci_Sun-Plaza-(1)Mașinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziției sunt reproduceri fidele ce urmăresc schițele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile și ideile și care îl însoțeau în permanență. Cele mai multe dintre instalații sunt interactive, dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluționare ale celui ce avea să-și pună pentru totdeauna amprenta asupra existenței umane.

Multe dintre invențiile desenate de acesta nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite din lipsa materialelor și a tehnologiilor de producție necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorință nemărginită de cunoaștere care l-a ghidat de-a lungul vieții și i-a modelat felul de a fi. Un perfecționist înnăscut, inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaștere reală și completă a fenomenelor înconjurătoare. Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a ști să vezi, în limba intaliană). De aici decurgând natural faptul că și-a folosit creativitatea și inventivitatea în domeniile ce foloseau în special reprezentarea grafică – pictura, sculptura, arhitectura, ingineria – lăsând posterității nenumărate schițe și desene.

Cunoscut atât datorită invențiilor sale, precum mașina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, parașuta, tancul, tunul, catapulta și multe altele, precum și datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale și un geniu universal. Modul de gândire și descoperirile sale continuă să uimească și astăzi, după mai bine de 500 de ani.

Expoziția adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni din Europa, SUA și Asia. Intrarea este liberă.

Această expoziție continuă inițiativa Sun Plaza Shopping Center de a le oferi vizitatorilor săi experienţe culturale de calitate, inedite, fapt ce vine în susţinerea poziţionării Centrului Comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Informatii inedite Leonardo da Vinci si opera sa

 • Numele complet al maestrului este Leonardo di ser Piero da Vinci. Acesta a fost fiul unui notar bogat, Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci,  și al Caterinei, o țărancă, despre care se crede că muncea pe moșia tatălui său. “da Vinci” înseamnă din orașul Vinci, de aceea este indicat, atunci când îi este prescurtat numele, să se folosească Leonardo.
 • Nu exista sculpturi ce pot fi atribuite fără îndoială lui Leonardo da Vinci, deși istoricii de artă au dovedit faptul că a învățat tehnica sculpturii pe vremea când era ucenicul lui Verrocchio.
 • Toate însemnările sale sunt scrise invers. Se pare că făcea acest lucru pentru a nu-i fi furate ideile. A dezvoltat atât de bine această tehnică încât nu mai avea nevoie de oglindă pentru a scrie astfel.
 • Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină un geniu universal, și ambidextru, fiind capabil să scrie cu o mână și să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în același timp.
 • Deși un lucru de-a dreptul neobișnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Alesese acest mod de viață din considerente umanitare. De asemenea, obișnuia să cumpere păsări în colivie de la diverși comercianți și să le elibereze.
 • Era fascinat de corpul uman și de găsirea acelui loc din trup în care sălășluiește sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. Pe lângă faptul că desenul relevă observații legate de simetria corpului uman, acesta reprezintă echilibrul dintre materialitate și spiritualitate, ce se regăsește în om. Figura cu patru brațe și patru picioare subliniază uniunea dintre om și natura sa subtilă, spirituală sau profundă, într-un mod activ, prin acțiune infăptuite de acesta.
 • Leonardo este întruchiparea conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renașterii și este considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor.
 • Leonardo era un perfecționist desăvârșit și ducea în suflet o neliniște continuă. Cele mai multe, dacă nu toate operele sale, au rămas neterminate. În timp ce lucra la o invenție sau la un tablou, îi veneau în minte alte și alte idei, astfel lăsând baltă ce a început. Deși a trăit 67 de ani, a lăsat în urmă mai puține opere față de alți artiști, care au murit tineri.
 • Era obsedat de război. Multe dintre invențiile sale, cum ar fi tancul sau mitraliera, au legătură cu acest domeniu.
 • Leonardo a fost primul care a dat o explicație pentru faptul că cerul este albastru. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.
 • Maestrul a dezvoltat noi tehnici de pictură și formule de vopsele. Datorită experimentelor în acest domeniu, multe dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decât ar fi trebuit. Acesta este cazul “Cinei cea de taină”, care a început să se dezintegreze aproape imediat ce a fost creată. În cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica tradițională, totodată eficientă, a culorilor pe bază de apă aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe bază de ulei pe o suprafață realizată în mare parte din gips, bitum și rășină. Opera s-a fărâmițat și cojit atât de mult, încât la un moment dat s-a crezut că nu mai poate fi salvată.
 • Leonardo da Vinci nu și-a făcut niciun autoportret în tinerețe, de aceea specialiștii au fost nevoiți să ia în considerare și să testeze unele teorii conform cărora artistul și-ar fi inclus chipul în câteva dintre operele sale. Istoricul de artă american, Ross King, susţine că a descoperit chipul lui Leonardo da Vinci în “Cina cea de taină”. Acesta declară că în celebra pictură Leonardo da Vinci ar putea fi apostolul Iacob şi apostolul Toma, conform DailyMail. Își bazează afirmația pe un poem scris în 1490 de un prieten al maestrului, Gasparo Visconti. În versurile poeziei, autorul face glume pe seama unui artist necunoscut care îşi foloseşte propriul chip în picturi.
 • Istoricii au descoperit că multe picturi realizate de Leonardo da Vinci conţin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri, informează Daily Mail. Silvano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupă de caz, susţine că totul a plecat de la o descoperire într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regăsi în ochii Mona Lisei. Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală mai multe litere şi cifre, care pot fi observate numai la microscop. Conform spuselor lui Vincenti, în ochiul drept al Giocondei par să fie pictate literele LV, care ar putea foarte uşor să reprezinte iniţialele lui Leonardo da Vinci. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare că aceste simboluri ar fi fost pictate intenționat de către Leonardo.
 • Mona Lisa este poate cea mai controversată pictură realizată de Leonardo. S-au emis teorii conform cărora ar fi existând chiar două tablouri reprezentând-o pe aceasta. Tabloul este expus astăzi la muzeul Luvru din Paris. Există multe speculaţii asupra identităţii personajului reprezentat în pictură, dar cei mai mulţi istorici consideră că femeia ar fi Lisa Gheraldini, soţia lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenţa. S-a spus despre portet că ar fi femeia ideală sau un bărbat deghizat în femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis şi teorii conform cărora portretul ar fi cel al unui androgin, jumătate femeie, jumătate bărbat, sau chiar chipul mamei artistului. În italiana vremurilor lui Leonardo, „giocondo” înseamna fericire, astfel în mintea artistului marca familiei, elementul definitoriu pentru aceasta, devenea fericirea. Poate de aceea, aşa cum au susţinut caţiva cercetători în urma unui studiu efectuat în 2005, chipul Mona Lisei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie, mai puţin de 1% neutralitate şi nici urmă de surprindere.
 • Leonardo da Vinci avea un simţ estetic deosebit, care s-a reflectat şi asupra felului în care privea îmbrăcămintea. Era un critic aspru al conformismului şi considera că veşmintele trebuie să fie confortabile şi plăcute văzului. Se pare că printre schiţele sale s-a descoperit desenul unei genţi elegante şi practice. Aceasta era decorată cu motive florale şi spiralate, iar forma şi sistemul de închidere arătau obsesia maestrului asupra detaliilor. Geanta a fost executată, în timpurile noastre, de către firma florentină Gheraldini folosind tehnici tradiţionale de manufacturare.
 • Leonardo și Michelangelo au fost contemporani și au trăit amândoi în Italia. În ciuda faptului că ambii au fost artiști neîntrecuți și ar fi putut lucra împreună, s-au urât de moarte, insultându-se ocazional chiar în văzul tuturor.
 • Bill Gates a cumpărat cu 30,8 milioane de dolari, un manuscris vechi de 500 de ani aparținând lui Leonardo da Vinci. Manuscrisul reprezintă un studiu amănunțit al proprietăților apei.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.

Sun Plaza Shopping Center, centrul comercial din sudul capitalei, este un proiect dezvoltat de EMCT România şi S IMMO AG. Deschis în februarie 2010, Sun Plaza vine în întâmpinarea clienţilor cu trei abordări distincte: cumpărături de bază (hipermarket, magazine de bricolaj şi electrocasnice), zonă de lifestyle, cu prezenţe de top din domeniul fashion (ancore pe suprafeţe medii şi mari, magazine ale mărcilor internaţionale), precum şi o zonă de divertisment şi petrecere a timpului liber. Sun Plaza are o suprafaţă închiriabilă de 81,000 m2 şi peste 210,000 m2 suprafaţă construită. Centrul are o parcare subterană cu 2,000 de locuri şi o legătură directă cu staţia de metrou Piaţa Sudului, realizată printr-un pasaj subteran.