A Hijacking_afis Kapringen_1_credit_Magnus Nordenhof Jonck Kapringen_2_credit_Magnus Nordenhof Jonck Kapringen_3_credit_Magnus Nordenhof Jonck Kapringen_5_credit_Magnus Nordenhof JonckDin 26 iulie, în cinematografe:

A Hijacking, ruleta rusească în Oceanul Indian

Un film despre piraţi adevăraţi în secolul XXI

În 26 iulie intră în cinematografe A Hijacking / Deturnarea, povestea unui echipaj de vas danez răpit de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian.

Regia şi scenariul sunt semnate de Tobias Lindholm, cunoscutul scenarist de la The Hunt / Vânătoarea (2012) şi Submarino (2010). Personajele principale sunt interpretate de Pilou Asbæk (din serialul tv Familia Borgia) şi Søren Malling (A Royal Affair).

A Hijacking / Deturnarea este distribuit de Independenţa Film şi va avea avanpremiera miercuri, 24 iulie, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Ţăranului Român), proiecţie în aer liber.

————————-

Sinopsis

Cargobotul sub pavilion danez MV Rozen este deturnat de piraţii somalezi în largul Oceanului Indian. Răscumpărarea iniţială cerută de aceştia autorităţilor daneze se ridică la 15 milioane de dolari. Începe o negociere dură, după regulile bazarelor orientale, negociere care se întinde pe circa 4 luni de zile şi care are ca miză vieţile membrilor echipajului.

Filmul urmăreşte îndeaproape traseele a două personaje. Primul este captivul Mikkel (interpretat de Pilou Asbæk), bucătarul vasului, cel folosit de piraţi pentru negocierile cu baza. De partea  cealaltă se află CEO-ul companiei de shipping (actorul Søren Malling), din Copenhaga, cel care decide să ia în propriile mâini sarcina dificilă a negocierilor cu piraţii.
Premii şi nominalizări

A Hijacking / Deturnarea (în original: Kapringen) este poate cel mai bun film danez al anului trecut, după The Hunt (de Thomas Vinterberg).

Pelicula a participat în competițiile oficială ale Festivalurilor de Film de la Veneţia și de la Toronto, în 2012 şi a obţinut Premiul FIPRESCI şi “Golden Alexander” la Festivalul Internaţional de la Salonic (Competiţia oficială) pentru regizorul Tobias Lindholm, precum şi Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Tokyo.

În 2013, filmul a câştigat trofeul “Directors to Watch” la Festivalul de la Palm Spring (California), pentru regizorul Tobias Lindholm şi premiul “Cel mai bun film”, la Bodil Awards. Tot în acest an a obţinut cinci premii Robert la Festivalul omonim (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca): “Cel mai bun actor” – Søren Malling, “Cel mai bun montaj”, “Cel mai bun film”, “Cel mai bun scenariu“, “Cel mai bun sunet“. De asemenea, a avut şapte nominalizări la acelaşi eveniment: “Cea mai bună imagine”, “Cele mai bune costume”, “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun machiaj”, “Cea mai bună muzică”, “Cea mai bună scenografie”, “Cel mai bun actor în rol secundar” – Pilou Asbæk. (Lista completă a premiilor pentru Hijacking)

Regizorul şi scenaristul Tobias Lindholm

Tobias Lindholm s-a născut în Danemarca şi are doar 36 de ani. A absolvit Şcoala de Film în 2007. Scrie scenariul câtorva episoade ale unor seriale tv daneze, Summer (2008) şi Borgen (2009-2010) – drama politică a unui prim ministru aflat în luptă pentru putere – acesta din urmă fiind câştigătorul mai multor premii internaţionale, printre care şi BAFTA.

Colaborează cu deja celebrul Thomas Vinterberg (Festen / The Celebration şi Jagten / The Hunt) la scenariul Submarino (2010), film selectat în acelaşi an la competiţia Festivalului de Film de la Berlin, nominalizat la Ursul de Aur şi câştigătorul a cinci premii Robert (echivalentul premiilor Oscar în Danemarca). Tot împreună cu Vinterberg scrie şi scenariul pentru The Hunt, de asemenea un film premiat şi apreciat pe plan internaţional.

Debutul regizoral al lui Tobias Lindholm are loc în 2010, odată cu filmul R, povestea unui tânăr violent care ajunge în spatele gratiilor, acolo unde supravieţuirea depinde de reguli cărora trebuie să înveţe să li se supună. Personajul principal este jucat de acelaşi Pilou Asbæk din recentul A Hijacking / Deturnarea, al doilea lungmetraj regizat de Lindholm.

Actorul Pilou Asbæk, bucătarul cargo-ului MV Rozen

Pe numele complet Johan Philip Asbæk, “Pilou” are 31 de ani şi este un actor danez absolvent al şcolii de teatru în 2008. A debutat în World’s Apart (2008). A devenit mai cunoscut publicului după rolul principal din R (2010), film regizat de Tobias Lindholm şi Michael Noer. A urmat rolul de psiholog din serialul tv Borgen, scenariul Tobias Lindholm.

Rolul care l-a consacrat recent şi pe plan internaţional a fost personajul “Paolo Orsini” din saga tv The Borgias / Familia Borgia, serial difuzat şi la noi.

Pilou Asbæk a fost selectat ca “Shooting Star” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, iar în acelaşi an a primit un premiu Robert şi un premiu Bodil pentru “Cel mai bun actor în rol principal”, pentru filmul R.

————————-

Cinematografele în care A Hijacking / Deturnarea va rula în prima săptămână (26 iulie – 1 august), sunt: în București, la Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (Muzeul Ţăranului Român), Elvire Popesco, cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI); Cinema Victoria (Cluj), Cityplex (Brașov) și Cityplex (Constanța).

A Hijacking / Deturnarea este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca “Amour”, “The Hunt”, “Los Amantes Pasajeros”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi adre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville”, ”Polițist, adjectiv” etc.