La patru ani de la disparitia Gabrielei Tudor, Fundația care îi poartă numele are placerea sa anunte castigatorii burselor Gabriela Tudor 2013 in management cultural. Comisia de selectie internationala formata din Irina Cios (curator si director CIAC), Ghislaine Boddington (creative director body>data>space), Maria Rus Bojan (curator/director Fundatia Project Stichting Amsterdam), Ramona Mitrica (director, Profusion, Londra) si Cosmin Manolescu (director executiv Fundatia Gabriela Tudor) a decis, pe baza dosarelor de candidatura depuse si a interviurilor finale, ca in 2013 sa fie acordate doua burse in management cultural. Bursele au fost acordate Ioanei Calen (Modulab) si lui Jean-Lorin Sterian (teatrul Lorgean).

Ioana CalenIoana Calen are un background teoretic, fiind absolventa Facultății de Filosofie, are o experiență jurnalistică de peste șapte ani în domenii precum cultură, new media, artă și lifestyle. Din 2008 este project manager Modulab (www.modulab.ro), un laborator de artă și inovație cross media din București, în cadrul căruia este interesată mai ales de partea de cercetare teoretică și diseminare de conținut. Din 2012 este consultant în cadrul laboratorului de cercetare în neuromarketing, Buyer Brain.

jean-lorin sterianJean-Lorin Sterian este scriitor si performer. A terminat masterul de antropologie la SNSPA. In 2008 a creat lorgean theatre, primul teatru de apartament din Romania, despre care a publicat si un volum in 2012. Ca manager cultural a organizat a initiat si organizat stagiunea de spectacole “Se joaca cu casa deschisa”, un festival de teatru in autobuz si pregateste pentru 2014 festivalul HomeFest, dedicat evenimentelor artistice desfasurate exclusiv in spatiul domestic.

 

In cadrul celor doua burse oferite de Fundatia Gabriela Tudor intr-un format nou, Ioana Calen si Jean-Lorin Sterian vor primi fiecare un sprijin financiar in valoare de 1.500 de Euro pentru implementarea proiectelor proprii si pentru organizarea unor vizite profesionale in strainatate precum si consultanta gratuita si sprijin in implementarea proiectelor la care lucreaza.

Bursele Gabriela Tudor 2013 sunt o inițiativă United Experts/Fundaţia Gabriela Tudor si realizate in cadrul programului “ZonaD – Formare profesionala”, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat cu sprijinul financiar oferit de Maria Rus Bojan/Project Stiching Foundation din Amsterdam si Programul Cultural Elvetian in Romania. Sponsor internet al site-ului www.gabrielatudor.ro este firma IDILIS S.A.

 

Bursele “Gabriela Tudor” au  fost initiate de Cosmin Manolescu în februarie 2009 la putin timp dupa plecarea Gabrielei Tudor la cele vesnice. Proiectul si-a propus sa sprijine mobilitatea si formarea profesionala a managerilor culturali si in egala masura sa păstreze vie memoria unuia dintre cei mai importanti manageri culturali pe care i-a avut Romania. Programul de burse a fost lansat initial cu ajutorul financiar al Programului Cultural Elvetian, program de finanare al culturii din Romania al Fundatiei Pro Helvetia, pe care Gabriela Tudor l-a condus cu mult succes in perioada 1999 – 2008 (www.pro-helvetia.ro).

 

De la lansarea programului in 2009 si pina in prezent 18 persoane din 7 tari au beneficiat de burse de mobilitate si rezidente in management cultural dupa cum urmeaza:

3 rezidente de formare profesionala la Londra de care au beneficiat Corina Bucea (manager, www.fabricadepensule.ro), Raluca Pop (manager, www.m3culture.ro) si Mihaela Ion; bursele au fost oferite in cadrul programului “Bursa Gabriela Tudor in Marea Britanie” implementat in perioada 2010 – 2012 in parteneriat cu Fundatia Ratiu Londra si body>data>space;

2 rezidente in SUA si Romania in cadrul programului de rezidente CEC ArtsLink de care au beneficiat Irina Cios director si curator Centrul International pentru Arta Contemporana (www.icca.ro) si Ben Pryor curator si manager de dans american, organizatorul festivalului  American Realness (http://www.tbspmgmt.com); rezidentele au fost organizate in cadrul proiectului “Gabriela Tudor Memorial Exchange Programme RO/USA” ce a fost realizat in parteneriat cu organizatia CEC ArtsLink din New York, Institutul Cultural Roman din New York si cu sprijinul financiar oferit de Trust for Mutual Understanding New York;

– 13 burse Gabriela Tudor au fost acordate unor manageri de dans din Romania, Cipru, Letonia, Irlanda si Marea Britanie in perioada 2012 – 2013 in cadrul programului european de mobilitate si schimb artistic “E-Motional Bodies & Cities; programul E-Motional fost organizat de Fundatia Gabriela Tudor in parteneriat cu Dublin Dance Festival, Dance Ireland, Association of Professional Choreographers of Latvia, Dance House Lemessos si body>data>space, cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeana prin programul Cultura 2007 -2013, Ministerul Culturii din Romania si Administratia Fondului Cultural.

Multumiri speciale tututor persoanelor – Voicu Radescu/Green Hours 22, Carmen Vioreanu, Irina Barbalata, Miki Braniste, Ioan si Liana Tugearu, Dan Bartha, Doina Barbu, Fundatia AltArt, Elisa Fuchs, Helene Kuendig, Urs Stussi, Ina Boesch, Christine Masserey, Thomas Stauffer, Walo Landolf, Petra Bischof, Virgil Margineanu,Thomas Kugler, Natalia Volchenko, Radu Boureanu, Thierry Dumas, Damiano Foa, Oracle Network of European cultural manager, Corina Suteu, Vallejo Gantner, Raluca Pop, Stefania Ferchedau – care de-a lungul timpului, prin donatiile efectuate in fondul Gabriela Tudor si sprijinul direct in implementarea programelor, au facut posibila organizarea burselor Gabriela Tudor in perioada 2009-2013.

 

Persoanele si firmele interesate sa sprijine organizarea in continuare a bursei Gabriela Tudor o pot face printr-o donatie in conturile speciale deschise de catre Fundatia Gabriela Tudor la Raiffaisen Bank, Agentia Piata Amzei dupa cum urmeaza:

Cont Iban lei: RO72 RZBR 0000 0600 0848 5433

Cont Iban euro: RO97 RZBR 0000 0600 1381 2223

sau printr-o donatie in numerar la sediul Fundatiei Gabriela Tudor/ZonaD – studio Paradis Serial.