Situat la aproximativ 120 de kilometri de Bucureşti, în Cadrilater, Balcicul dispune de o splendidă aşezare naturală, pe Coasta de Argint a Mării Negre.
În anii 1920, vizitând Balcicul – un oraş bulgăresc care aparţinea României, la sfârşitul Primului Război Mondial, regina Maria a iniţiat aici o colonie de artişti. Fermecată de peisajul pestriţ şi exotic, „o aglomerare de căsuţe portocalii, galbene şi verzi, ruinele unei mori vechi cu un plop uriaş înclinat deasupra apei, o regiune de vis aflată în paragină”, regina a convins un vechi prieten să îi vândă o proprietate şi a construit un castel alb, cu minaret, numit Cuibul solitar, un domeniu romantic, cu loc de rugăciune crestină.
Astfel, la Balcic se crease la începutul secolului al XX-lea o atmosferă de emulaţie artistică, generată de pictorii, arhitecţii, scriitorii şi muzicienii ce frecventau zona. Membrii Tinerimii artistice, patronaţi de regina Maria, vrăjiţi de frumuseţea peisajelor de aici, soseau în fiecare vară: Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Ştefan Dumitrescu, Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza s.a. Balcicul devenise o localitate în care boema artistică se resimţea până târziu, în toamna fiecărui an.
După anul 1990, artiştii plasticieni din România au fost atraşi de magia Coastei de argint şi au reorganizat la Balcic colonia artistică într-un proiect privat de artă contemporană românească, intitulat, Pictori de azi la Balcic.
Balcicul ni se oferă acum, peste timp, în lucrările pictoriţei Marilena Murariu, iniţiatoarea proiectului.
„Spirit ager şi temperament vivace, predispusă interior spre a cerceta şi reevalua, artista a stat în permanenţă la baza paşilor înainte făcuţi în recuperarea şi reinventarea temei Balcicului. În interpretarea sa, locurile comune se transformă în spaţii magice, în viziuni picturale şi iconografice proaspete, provocatoare,” cum o caracteriza dna Mihaela Dragomir, preşedinte al Elite Art Club UNESCO.
Dincolo de peisajele luminoase, fermecătoare transpuse de artistă în acuarelele sale, transpare în lucrările în ulei, în culori vibrante, de la albastru la violet – un Balcic al nopţii, al visului, al fantasmelor de lumini line, al poeziei. Balcicul oniric, creat dintr-o împletire de iubire şi mister şi Balcicul dimineţilor însorite, clocotind de viaţă şi optimism. De fapt, „Balcicul mon amour ”, aşa cum numeşte artista una dintre lucrări, este în continuare locul binecuvântat în care creaţia şi imaginaţia sunt la ele acasă.
Această sărbătoare a culorii intitulată „ Amintiri de la Balcic ” este o completare fericită a expoziţiei temporare organizate în Castelul Peleş, „Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic”, pe care va invităm să o vizitaţi.
Vizitarea Expozitiei
Expoziţia se viziteaza în perioada:
20 iulie – 29 septembrie 2013
Programul de vizitare:
Joi: 12:00 – 19:00
Vineri – Duminica: 11:00 – 19:00
Ultima intrare la ora 18:15.
Tariful de vizitare:
Expozitia este gratuita, fiind inclusa in vizitarea Castelului Pelisor.
‘Te binecuvântez, iubită Romanie, patria bucuriei şi durerii mele, frumoasă Ţară care ai trăit în inima mea. Minunată Ţară pe care am văzut-o îndoită, al cărui vis de veacuri l-am visat şi eu, şi mi-a fost îngăduit să-l văd îndeplinit… Dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o..( testamentul spiritual intitulat ‘Ţării mele şi Poporului meu’)
Regina Maria a murit la Castelul Pelişor pe 18 iulie 1938, căci pentru mine frumosul a fost un crez’.
Marilena Murariu – expozitia minunata deschisa de dvs cu acest prilej al implinirii a 75 de ani de la trecerea in nefiinta a Reginei Maria , regina inimilor , este un imens omagiu adus personalitatii sale care a iubit BALCICUL si care a rămas în istorie asociat cu o anumită simbolistică regăsită în special în pictura .
Picturile minunate din aceasta expozitie fara egal sunt un coplesitor ceremonial ” IN MEMORIAM ” adus unei celebritati mondiale care a fost si ramane REGINA MARIA
Felicitari pentru picturile prezentate si ocazia de a vibra alaturi de magia inconfundabila a BALCICULUI care din pacate nu ne mai apartine .
BALCIC… istorie, arta, simbol… vizitarea expozitiei mi-a lasat o impresie puternica. Felicitari artistei Marilena Murariu care – cu deosebit talent si sensibilitate, a reusit sa surprinda magia, misterul si frumusetea inegalabila a peisajelor expuse in aceasta minunata expozitie !
Felicitari,Marilena pentru aceasta expozitie si pentru excelenta idee de a reinvia traditia artistica a Balcicului.
Poate reusesc si eu sa vad aceasta expozitie de la Peles.
De Casa Regală nu te-ai luat încă cucoană?
Vreau să văd şi eu această expoziţie.
Rosei, daca te uiti atent la lucrarea “elenele noastre”, prima elena este lupeasca.
Rosei, in “elenele noastre” prima e Lupeasca.
Felicitari, Marilena. Balcicul este locul care m-a impresionat in mod deosebit pentru istoria si sensibilitatea sa. Ma bucur ca ai ales aceasta tema pentru minunatele tale picturi.
Très ému par votre travail. Si votre commerce ressemble à vos couleurs – je vous invite à festoyer ensemble- quand vous pouvez . Ein man ein wort!