Pictura lui Dacian Andoni exprimă nu doar confortul unei plenare coexistenţe cu Lumea, ci, mai ales, un soi de fericire a unei duble compliniri: cea dintre Văzut şi Ghicit, dintre formă şi izvorul formei. Ochiul e prins într-o pedagogie subtilă, fiind — dacă se poate spune aşa — obligat să îşi trezească o aparte putinţă a străvederii.

Dincolo de subtilul demers vizual, expoziţia sa de acum restituie unei străvechi teme, cea a construcţiei, valenţe străvechi, aurorale, de parcă lumea viului ar fi fost zidită în aşezarea mirabilă a unor cărămizi celeste.

Prof. dr. Marcel Tolcea

Directorul Muzeului de Artă Timişoara

La Palatul Baroc, din incinta Muzeului de Artă din Piaţa Unirii, Timişoara, a avut loc joi, 9 iunie, vernisajul expoziţiei de pictură Dacian Andoni – “Pământ + Construcţie”.

Evenimentul a fost prezentat de academicianul Dan Hăulică, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, şi de prof. dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă din Timişoara.

Au participat preotul Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, artişti şi intelectuali, precum Constantin Flondor, Silviu Oravitzan, Coriolan Babeţi, Dan Palade, Doina Mihăilescu, Ileana Pintilie, mulţi studenţi şi timişoreni îndrăgostiţi de artă şi frumos.

Expoziţia a fost gândită împreună cu academicianul Dan Hăulică sub forma unui “jurnal intim”, care face deschiderea către valorile sacrului.

Expoziţia este deschisă publicului în luna iunie, zilnic, cu excepţia zilei de luni, între orele 10:00 şi 18:00.

Dacian Andoni s-a născut în 1962, la Arad şi a absolvit Academia de Arte Vizuale “George Enescu” din Iaşi, promoţia 1993, clasa prof. Adrian Podoleanu, Secţia pictură.

Dacian Andoni este un artist cu rădăcini bucovinene, care astăzi ne-a prezentat o atitudine ce a îmbrăţişat realul cu o legitimă cuviinţă şi s-a angajat cu tot ce a avut el mai profund. Sunt adunate lucrări din perioade diferite, iar ceea ce este interesant este că ele comunică, şi întâlnim nişte raporturi care dau unitate acestei expoziţii. Există un destin al construcţiei care depăşeşte puritatea inginerească şi este o punte spre noi sinteze. Dacian Andoni a avut curajul de a ataca tot ceea ce pare rezistenţă dură în calea artistului, cu speranţa că va găsi izvoare de mângâiere sufletească, iar expoziţia de astăzi a dovedit acest lucru”, a precizat academicianul Dan Hăulică, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artã.