Interviu Lilian Zamfiroiu, noul preşedinte al ICR: „Am avut relaţii cu Securitatea, dar nu am semnat“

Mulţi au criticat numirea dumneavoastră spunând că nu vă cunoaşte nimeni din lumea culturală.

Eu admit că nu sunt om de cultură, nici nu am pretenţia de a fi. Faptul că am scris o carte, teza mea de doctorat, nu-mi acordă statutul de om de cultură. În schimb, ţin la statutul de manager cultural pentru că am mai făcut asta şi ştiu s-o fac. Şi paradigma mea era calată tot pe chestia asta: „Dom’le, a fost Augustin Buzura, scriitor extraordinar, a fost domnul Patapievici, un om cu o vastă cultură, a fost domnul Andrei Marga, profesorul Marga, da?” Şi eu mă aşteptam să fie tot cineva cu o statură intelectuală.

Credeţi că situaţia aceasta e un handicap pentru dumneavoastră?

Aparent, da. Un handicap legat de aşteptările pe care publicul le avea. „Cine e ăsta? Un ilustru necunoscut”. Aşa este. Dar nu cer altceva decât să mă cunoască lumea. Nu am ambiţii politice.

Cât credeţi că veţi rămâne în această funcţie?

Daţi-mi voie să nu răspund la această întrebare. Până când voi reuşi să scot această instituţie de sub imaginea că ar fi o instituţie supusă vânturilor politice. Cultura română nu are culoare politică.

ICR-ul este acum sub controlul Parlamentului. E bine aşa sau era mai bine cum era înainte, sub controlul preşedinţiei?

Eu sunt diplomat şi nu am dreptul să-mi exprim opinii. Eu iau lucrurile aşa cum sunt, am fost chemat să-mi fac jobul aici şi chiar am de gând să mi-l fac. O să mă întrebaţi ce proiecte am în vedere. Permiteţi-mi să nu răspund pentru că nu mi se pare un gest de respect faţă de viitorii vicepreşedinţi, pe care încă nu-i cunosc.

Citeste mai mult: in Adevarul