Cele şapte tablouri de zeci de milioane de euro, furate din Olanda au fost aduse în România în trei perne şi au sfârşit într-o sobă din localitatea Măcin. Mama unuia dintre principalii suspecţi a povestit cum a ars tablourile care au fost ascunse iniţial într-un cimitir.

Informaţia apare în dosarul trimis de procurori în instanţă. Încă nu au fost depuse concluziile expertizei cenuşei găsite în casa femeii.

Suspecţii au povestit anchetatorilor cum au reuşit să fure cele șapte opere de artă, profitând de lipsa supravegherii video de la muzeul olandez.

Prejudiciul stabilit ajunge la 18 milioane de euro. Criticii de artă spun că, vândute separat, tablourile ar fi valorat 200 de milioane de euro.

În fata anchetatorilor, mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţi a povestit cum a pus cele şapte pânze pe foc.

“În mintea mea a încolţit ideea că dacă tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor şi nu vor putea fi condamnaţi.(…) după percheziţia din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere”, a povestit femeia.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile(…). Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet”, a spus Olga Dogaru.

Femeia spune că a aruncat cenuşa într-o râpă de la marginea localităţii. În cazul femeii, procurorii au deschis un dosar separat, în care va fi judecată pentru distrugere. În prima fază a anchetei, nici unul dintre suspecți nu a recunoscut acuzațiile.

Sursa: digi24.ro