Între 1 și 10 iulie 2013, are loc în satul Viscri, județul Brașov, ediția a doua a ”Taberei de creație și pictură în aer liber”, organizată de către Asociația Culturală Black Sea Heritage Nostri Maris. Gazdele sunt Anisia Maria Stănculescu și arh. Gheorghe Stănculescu, la pensiunea Viscri 44.
Evenimentul își propune să aducă în spațiul deosebit al cunoscutului sat săsesc o serie de pictori tineri sau consacrați, incluzând pe Angela Tomaselli, Vasile Pop Negreșteanu, Doina Moisescu Herivan, Dan Cioca, Dana Stana, Adrian Rață, Silviu Bârsanu și Mihai Veliscu.


Asociația organizatoare și-a propus ca și în acest an să ofere un spațiu de creație, într-un cadru arhitectural special, oferit de către o casă restaurată recent, din satul transilvănean. În cadrul evenimentului, vor avea loc ateliere de pictură, grafică, desen la care participanții vor produce opere de artă inspirate de natura și istoria zonei. Programul taberei, aparte de profilul artistic, va cuprinde și drumeții în zonă, precum vizionarea de documentare și alte activități culturale și de relaxare.

foto Lucian Muntean

*lucrările prezentate de artiști sunt în fază de lucru

Dan Cioca, București


Angela Tomaselli, București

 

Doina Moisescu Herivan, București

Vasile Pop Negreșteanu, București

 

Dana Stana, Arad

Adrian Rață, Arad

 

Silviu Bârsanu, Craiova

Mihai Veliscu, Craiova

Anisia Maria Stănculescu, gazdao iubitoare de floarea soarelui

Gheorghe Stănculescu, arhitectul care a construit și recondițtionat casa Viscri nr. 44

 

la categoria juniori, invitată special din Varșovia, Polonia


Taberele de pictură organizate în satul Viscri se doresc a fi un prilej de lansare pentru artiști mai puțin cunoscuți, dar care vor avea parte acum de mediatizare.
De asemenea, cu ajutorul unor astfel de acțiuni, localitatea trebuie să capete și aerul unui spațiu cultural, nu doar turistic, pentru creșterea valorii reale a acesteia, dar și pentru a constitui un model de succes și pentru alte comunități din România.


Tabăra de creație se va dezvolta ca o comunitate, pe baza interacțiunii sociale a participanților care vor locui, vor crea și vor împărtăși experiențe culturale împreună. Pe parcursul zilelor petrecute împreună, aceștia vor schimba opinii, păreri, sfaturi, vor oferi unii altora răspunsuri la întrebări, se vor ajuta reciproc.
Multiculturalitatea tradițională specifică a comunității locale din zona Viscri constituie un avantaj important pentru abordarea unor stiluri culturale diferite în operele artiștilor care vor fi prezenți în cadrul Taberelor. Totodată, realizările participanților vor fi apreciate de turiștii care se vor afla în vizită în zonă.

Reamintim că satul Viscri este faimos prin biserica fortificată care dă și numele satului (Deutschweisskirch, în germană), localitatea fiind sub atenta grijă a mai multor organizații interne sau de peste hotare, cum ar fi reputata Fundație ”Mihai Eminescu Trust” care acționează sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Charles Prinț de Wales, moștenitorul coroanei britanice. Localitatea este vizitată anual de peste zece mii de turiști români și, mai ales, străini, fiind un pol de atracție turistică românească, celebru în întreaga lume.
Pentru mai multe informații, puteți accesa portalul www.viscri44.ro