În colaborare cu galeria H’Art (România) şi cu galeria das Salgadeiras (Portugalia), Institutul Cultural Român de la Lisabona se asociază în premieră nu doar la un dialog între galerii, dar şi la un duel/ duet artistic: fotograful Cláudio Garrudo (Portugalia) expune la Bucureşti, pictorul Gili Mocanu (România) la Lisabona. Al doilea panou al evenimentului are loc la Lisabona, sâmbătă, 13 iulie, orele 19:00, la Galeria das Salgadeiras, unde va fi vernisată expoziţia „The Double” a pictorului român Gili Mocanu, ce va putea fi vizitată până în data de 14 septembrie 2013.

Expoziţa „Borderline and the Self” de Cláudio Garrudo este deschisă la galeria bucureşteană H’Art în perioada 26 iunie-18 iulie 2013.

Gili Mocanu este unul dintre cei mai interesanţi pictori români contemporani. Ermetic dar seducător, este un artist complet, care a ales să se exprime în limbajul contemporan. Originar din Constanţa, vede arta ca instrument al cunoaşterii interioare iar abordarea sa artistică atinge metafizicul. Selecţia galeriei bucureştene H’art şi a galeriei das Salgadeiras pentru expoziţia din Lisabona se centrează pe latura geometrică a creaţiei pictorului. Luând în considerare spaţiul expoziţional al galeriei lisaboneze, desfăşurat pe două etaje, concepţia expoziţiei este o prezentare în oglindă ale operelor care sunt „dublate”, de aici titlul în engleză al expoziţiei  „The Double”.