Vernisajul expozitiei “The March of Pigs” a artistului american Brian Mauleon.
Expozitia se deschide, in prezenta autorului, miercuri 5 iunie, orele 19:00 la Galeria ArtXpert, Strada Putul lui Zamfir 45-47.

Brian Mauleon este un artist American, absolvent al Universitatii din San Francisco. Locuieste in Los Angeles si, din 2002 expune constant in galerii importante din California si Barcelona. Pictura lui, figurativa comenteaza aspecte ale societatii contemporane americane, care astazi au devenit problem globale. Fiind ilustrator la baza, imaginile sale sunt clare, vorbind de la sine. Pana la urma, fiecare imagine trebuie sa spuna o poveste!
Brian Mauleon este influentat de abilitatea de a “misca” culoarea pe panza a lui Lucian Freud care se reflecta in imagini realiste si portrete expresive. Phil Hale, unul dintre cei mai mari ilustratori americani, David Choe, Barry McGee l-au invatat cum sa faca aceasta realitate sa vibreze.
Expozitia de la Bucuresti, “the March of Pigs”, vorbeste despre suferintele unei societati aflate la un moment de restriste. Tablourile rediografiaza o lume violenta, unde dreptul de a purta arme influenteaza viata cetateanului si ii modeleaza personalitatea inca din copilarie. Acest subiect e foarte sensibil in Statele Unite, cu atat mai mult cat, dreptul de a avea arma, este unul constitutional, irevocabil, ceea ce afecteaza constiinta colectiva si separa societatea in doua categorii distincte, pro si contra. Impactul acestui drept constitutional e explicat, in imagini, de catre artist, aratand efectul vertical (posibilitatea de a te autoapara), dar si orizontal ( accesoriul care poate sa impuna ordinea in societate).
Expozitia de la ArtXpert dezvaluie un artist curajos care a ales sa abordeze un subiect controversat cu care galeriile americane nu sunt confortabile. Subiectul sau este foarte des dezbatut in presa, nu reprezinta nimic nou dar, la nivel artistic, in arta contemporana, este neexplorat. Atata timp cat imaginile au un impact dur, violent, ele nu pot devein un act comercial facil, subliniind inertia colectionarilor fata de lucrari controversate.

foto Lucian Muntean