Vineri, 7 iunie a.c., la Galeria Arsenał din Poznań va vea loc vernisajul expoziţiei The Mistaken Present Tense, semnată de Nicu Ilfoveanu. Evenimentul marchează un debut al colaborării dintre Institutul Cultural Român de la Varşovia şi prestigioasa galerie şi o primă expunere a artei fotografice româneşti în acest spaţiu.

Curatorul expoziţiei este doamna Marta Smolińska, bună cunoscătoare a artei româneşti contemporane, istoric de artă, profesor la Academia de Arte Frumoase din Poznań şi la Universitatea „Nicolaus Copernic” din Toruń.

Prezentată în perioada 26 aprilie – 2 iunie a.c. la Galeria de Artă Wozownia din Toruń, expoziţia lui Nicu Ilfoveanu va fi itinerată la Poznań, la celebra Galerie Arsenał, unde va fi deschisă publicului în intervalul 7-30 iunie a.c. Proiectul va cuprinde o prezentare a mai multor cicluri de fotografii şi filme ale artistului, precum şi a unor diapozitive rulate cu un proiector carusel. De asemenea, va avea o componentă video, de interacţiune cu spaţiul exterior, viu, din imediata apropiere a galeriei, prin captarea permanentă a imaginilor străzii (galeria este amplasată în Piaţa Mare a oraşului, kilometrul 0 şi punct de întâlnire recognoscibil pentru toată lumea, animat la orice oră).

Laitmotivul lucrărilor lui Ilfoveanu, alese de curatoarea Marta Smolińska împreună cu artistul, este călătoria, cu motivele ei adiacente: drumul, melancolia peisajului şi buclele arcuite de timpul călătoriei. Datorită esteticii alb-negru dominante, fotografiile lasă impresia că au fost făcute cu multă vreme în urmă, chiar dacă în realitate au fost realizate după anul 2000. Lucrările lui Ilfoveanu sunt deosebit de interesante pentru spectatorul polonez, ţinând cont de faptul că artistul s-a inspirat din scrierile cunoscutului prozator Andrzej Stasiuk, în special din volumul Călătorind spre Babadag. În timpul vizionării filmelor, diapozitivelor şi fotografiilor lui Ilfoveanu, receptorul polonez porneşte într-o călătorie melancolică în timp şi spaţiu, hoinărind împreună cu artistul prin oraşe, orăşele şi sate româneşti, pe drumuri şi cărări nebătătorite. Părăseşte prezentul şi se urcă virtual în trenuri, călătorind undeva pe ruta Rădeşti-Ştefăneşti de Argeş.

Expoziţia, deschisă publicului până la finalul lunii iunie, este însoţită de un foarte reuşit catalog, cu un text al curatoarei Marta Smolińska, în care aceasta analizează fenomenul eterogenităţii temporale a fotografiilor şi filmelor lui Nicu Ilfoveanu.