Soclul SPAM, situat lângă Arenele Romane din Parcul Carol din București, va găzdui în perioada 25 mai-25 iunie 2013, cel de-al doilea proiect câștigător al concursului SPAM Copy/Paste.

Fiecarea vrea pe soclul lui îi aparține artistului vizual Andrei Ciubotaru.  „Oamenii, indiferent de calitățile naturale cu care au fost înzestrați, își doresc un statut special în societate. Fiecare vrea să fie recunoscut, respectat și apreciat  de către ceilalți. Conceptul rulează în mod automat, în formula copy/paste, fiind transmis de la o generație la alta și preluat de-a gata, fără o analiza personală consistentă. Este o tendință general valabilă pentru comportamentul uman, dar ea a cunoscut o spectaculoasă afirmare în modernitate.  Fie că e vorba de fotoliul de academician, fie că e vorba de un post de ministru sau de profesor universitar, fiecare își construiește de-a lungul carierei profesionale, sociale sau familiale propriul soclu, din vârful căruia poate privi lumea. Scaunul cu spătar înalt este simbolul acestui statut, iar, soclul, parcursul individual spre vârf.  Este o metaforă a dorinței de afirmare, a unei scheme de comportament, a unui efort personal continuu în vederea obținerii de satisfacții.” (Andrei Ciubotaru)

Lansat în toamna lui 2012, proiectul de artă contemporană SPAM  își propune amplasarea, pe toată durata anului 2013, a cinci lucrări de artă contemporană  temporară, cu tema Copy/Paste, pe soclul original, acum gol, al statuii Dr. Constantin Istrati, realizată de către Oscar Späthe. Primul proiect câștigător expus pe soclul SPAM s-a intitulat Soclul infinitului și a fost realizat de echipa Vlad Stoica și Lea Rasovszky. În Parcul Carol există două socluri identice, cel construit în 1906 – pe care se va desfășura SPAM – și copia acestuia, aflată la câteva sute de metri  distanță, construită în 2009. Paste-ul soclului original a fost construit pentru a muta pe el statuia Dr. Constantin Istrati.

Inițiatorii, Fundația Culturală Om bogat, Om sărac – Obos, cu sprijinul Graffiti Art Work și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, au organizat un concurs pentru stabilirea celor cinci lucrări ce vor fi expuse în cadrul proiectului SPAM Copy/Paste. Juriul este alcătuit din: Magda Cârneci (critic de artă), Eugen Rădescu (teoretician, co-fondator Pavilion), prof. univ. dr. Marilena Preda-Sânc (UNArte) și Diana Toboșaru (COO BBDO) și fondator Graffiti Art Work.

Detalii despre activitatea SPAM Copy/Paste puteți să aflați la:

www.facebook.com/SPAM.Parcul.Carol sau la: www.ioanaciocan.com

Un proiect susținut de Graffiti Art Work, parte a BBDO Group România, și realizat cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Parteneri media: radio Guerrilla, BeWhere!, Adevărul, modernism.ro, Revista Arta

Parteneri: Colina Motors, Pro Mac

Organizator: Fundația Cultural Umanitară Om bogat, Om sărac-OBOS