Luni, 3 iunie, ora 17:30, vă invităm în Librăria Cărturești Verona să scoatem literatura LGBT din dulap!

În perioada 3-8 iunie 2013, GayFest și Librăriile Cărturești își unesc forțele pentru a vă pune la dispoziție un raft destinat exclusiv literaturii LGBT.
Într-o lume în care sexualitatea ar fi tratată ca o nevoie umană firească și nu ar fi redusă la un tipar obligatoriu îngust de la care e practic imposibil să nu deviezi, s-ar scrie cărți oneste, explorând cu egală curiozitate și deschidere experiențele psiho-sexuale în toată variația lor autentică.

Dacă asta s-ar întâmpla, n-ar mai fi nevoie de un raft separat pentru acele voci reduse la tăcere, demonizate și patologizate, pentru cărțile care au în centru sau care includ și personaje cu alte orientări decât cea heterosexuală – lesbiene, gay, persoane trans, bisexuale și queer – sau acei oameni care transgresează etichetele patriarhale de „feminin” și „masculin”.

Raftul care va fi amplasat timp de o săptămână în Cărturești este dedicat problematizării conceptelor luate de-a gata despre sexualitatea umană. Această inițiativă își dorește să ne ofere tuturor un spațiu în care să putem respira mai liber, însă mai ales acelora dintre noi care nu s-au regăsit niciodată în descrierea standard a drumului pe care cu toții trebuie să-l parcurgem pentru a avea o viață împlinită, redându-ne speranţa și încrederea că nu suntem singuri, că viața este infinit mai bogată, iar că dragostea și dorința nu pot fi turnate frumos și sanitar în tiparele instituționale.

Cu toate că GayFest este un eveniment organizat numai în București, dragostea (de carte) nu cunoaște astfel de limite geografice. Așadar, timp de o săptămână veți putea accesa raftul literaturii LGBT nu numai la Cărturești Verona, ci și în librăriile Cărturești din Cluj și Constanța! Inaugurările secţiunii LGBT din Librăriile Cărtureşti vor avea loc după cum urmează:

– Luni, 3 iunie, ora 17:30, Librăria Cărtuești Verona din București;
– Marţi, 4 iunie, ora 18:00, Librăria Cărturești din Cluj;
– Joi, 6 iunie, ora 14:00, Librăria Cărturești din Constanța.

Cu ocazia lansării raftului, la toate cele 3 inaugurări îl vom avea ca invitat pe actorul, scriitorul și jurnalistul Kevin Sessums. El ne va citi fragmente din Mississippi Sissy, cartea care i-a adus celebritatea, un memoriu impresionant despre viața conflictuală pe care acesta a dus-o crescând în Forest, Mississipi. Băiatul marginalizat și învăluit într-o aură de mister, care îi speria tot timpul pe ceilalți copii, acum devenit un jurnalist de success, vine la Cărturești să ne vorbească despre cartea sa, dar și despre viața fascinantă care a inspirat-o.

Vă invităm marți, 4 iunie, ora 18:00 la o discuție despre solidaritate și intersecționalitate în lupta pentru drepturile omului.

Solidaritate, Intersecționalitate și Activism. De la experiențe personale la strategii comune

Ce înseamnă a trăi ca femeie lesbiană în societatea românească? Dar ca femeie lesbiană săracă și cu o dizabilitate? Ce înseamnă să fii o persoană LGBT care face parte simultan și dintr-un alt grup marginal?

Care sunt solidaritățile și alianțele necesare care pot face dreptate unor astfel de experiențe multiple? Ce presupune solidaritatea și de la cine ne putem aștepta la solidaritate? Cu alte cuvinte, cine va sări în ajutorul nostru?

Atelierul își propune să lanseze o discuție preliminară despre multiplicitatea formelor de opresiune și discriminare cu care multe persoane se confruntă în contextul societății românești. Punctul de plecare va fi ideea de intersecționalitate ca instrument care ne permite să înțelegem că experiențele opresive nu sunt niciodată trăite indepedent unele de celelalte, ci întotdeauna concomitent.

Este solidaritatea condiționată de experiență, dar și de înțelegerea intersecționalității formelor de opresiune? De ce este interesecționalitatea o perspectivă care lipsește atât din analizele politice cât și din practica activistă, de multe ori sectorializată pe cauze singulare? Un punct al discuției va fi evenimentul recent de la Muzeul Țăranului Român din cadrul Lunii Istoriei LGBT, când un grup de extremă dreaptă a intervenind în cadrul proiecției unui film, intimidându-i și agresându-i pe cele și cei prezenți acolo. Cum a fost traită, dar și reprezentată această agresiune în reacțiile și în analizele ulterioare, în termeni de alianțe și solidaritate?

 

Miercuri, 5 iunie, ora 17:30, vă invităm la o proiecție de film documentar urmată de o discuție despre HIV, despre comunitatea bărbatilor gay, bisexuali și trans și despre situația actuală a acestora în România.Vă așteptăm vineri, 7 iunie, ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu pentru a viziona cel mai recent film al unuia dintre cei mai renumiți regizori ai momentului

În primii ani ai epidemiei de HIV/SIDA se considera că această boală este ca o sentință la moarte care se abate asupra comunităților, afectându-le puternic, mai ales asupra comunităților LGBT, despre care mulți oameni aflați în poziții de guvernare sau de putere, obișnuiau să spună ca “primesc ceea ce merită”.

Filmul ne spune povestea unei coaliții de militanți, ACT-UP și TAG (Treatment Action Group), care prin activismul lor puternic și prin acțiunile inovatoare desfășurate, au reușit să transforme imaginea HIV/SIDA din cea a unei sentințe la moarte într-una a unei condiții medicale ce poate fi ținută sub control.

Lupta lor cu indiferența politică, opoziția religioasă, lăcomia corporatistă și chiar cu însăși cercetarea științifică, a creat un puternic val politic care nu numai că va conduce la realizarea unei metode funcționale de abordare a problemei, dar și la un progres extraordinar în lupta pentru drepturile civile ale persoanelor LGBT.

Comunitatea bărbaților gay, bisexuali și transgender din întreaga lume a fost, și este în continuare, unul dintre grupurile cele mai expuse la HIV. Educația sexuală inexistentă sau non-inclusivă, lipsa de acces la resurse informaționale despre sănătatea sexuală sau frica de a nu le fi aflată orientarea sexuală pot fi factori majori care influențează riscul infecției cu virusul HIV.
Vom porni discuția de la filmul proiectat, prezentând și apoi analizând situația actuală din România.

Invitați: Kevin Sessums, Tudor Kovaks, Marian Ursan

Joi, 6 iunie, începând cu orele 19:00, Cinema Elvira Popescu va găzdui proiecția unor filme cu tematica LGBT – două scurtmetraje și un documentar – și o discuție despre Marșul Diversității.

Pride-ul are loc în Romania de 9 ani. În tot acest timp, contextul românesc a suferit o serie de modificări atât pe plan social-cultural, dar și pe plan legislativ.
Înaintea proiecției filmului Beyond Gay. The politics of Pride vă invităm la o discuție despre semnificația Pride-ului, despre importanța sa dar și despre nevoia de vizibilitate și exprimare în spațiul public.

Beyond Gay. The Politics of Pride(trailer)este cea mai cuprinzătoare prezentare a rolului pe care acest tip de manifestație l-a avut încă de la începuturi. Documentarul îi urmărește îndeaproape pe membrii asociației VPS (Vancouver Pride Society) care, împreună cu Ken Coolen, responsabilul cu organizarea paradelor, pornesc într-o călătorie către toate țările în care Pride-ul este în continuare stigmatizat și întâmpinat cu proteste, pentru a simți pe propria lor piele homofobia agresivă care încă dăinuiește în lume. Aceștia ajung la cele mai mari Pride-uri din lume, la cel din Sao Paolo, Brazilia și la cel din New York, oraș considerat a fi locul nașterii mișcării moderne pentru drepturile LGBT.


Vă așteptăm vineri, 7 iunie, ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu pentru a viziona cel mai recent film al unuia dintre cei mai renumiți regizori ai momentului.

Cel mai recent film al celebrului regizor Pedro Almodóvar, Les Amants Passagers*, este, aparent, o comedie îndrăzneață despre pasagerii și piloții stresați aflați la bordul unui avion care, pare-se că nu reușește să decoleze.

Cu toate acestea, la o privire mai atentă, în filmul lui Almodóvar este vorba despre mai mult decât atât. În stilul satiric caracteristic al regizorului, întregul scenariu se transformă într-o alegorie politică, o ilustrare caricaturală a exasperării naționale față de problemele economice, față de rege și chiar față de întreaga Spanie– această țară învăluită în probleme- din care avionul încearcă cu toată puterea să decoleze.

O comedie gay-friendly, straight-friendly sau, mai bine zis, diversity-friendly, care ne va duce inevitabil cu gândul la producțiile cinematografice ale lui Almodóvar din anii de început ai carierei sale de regizor. Trailer

(*titlu original: Los Amantes Pasajeros)

 

Tot vineri, 7 iunie – o discuție despre persoanele transgender din Romînia și, bineînțeles, un documentar tematic pe care nu trebuie să-l ratați.

Începând cu orele 20:00, înainte de a urmări filmul Prodigal Sons, vă invităm la o discuție cât se poate de necesară despre situația persoanelor transgender din România.
Persoanele transgender din România sunt prea puțin vizibile și prea puțin protejate de legislația curentă. Prin această discuție vrem să vedem unde s-a ajuns în România în ceea ce privește lupta pentru drepturile persoanelor lor, trecând în revistă și analizând felul în care au evoluat lucrurile în ultimii ani.

Prodigal Sons (trailer), filmul cu care Kimberly Reed debutează ca regizoare, este un documentar impresionant despre familie, identitate sexuală și identitate biologică, despre traume ale copilăriei, dar și despre puterea dragostei unei familii. Mergând în Montana pentru o reuniune de clasă, Kimberly Reed se reîntoarce în orașul natal ca o persoană transgender lesbiană, unde încearcă să rezolve mult uitatele conflicte cu fratele său adoptat, Marc. Pe măsura ce rivalitatea între cei doi frați se intensifică și devine centrul atenției întregii acțiuni, discuțiile intime, “de familie”, ajung să o poarte pe regizoare într-o călătorie din Montana până în Croația, o călătorie menită să o ajute să înțeleagă lupta familiei sale în încercarea de a face pace cu trecutul și de a accepta prezentul.