If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi / SIGMA 1 /
Fundaţia Gervasuti / Veneţia

Natura ca Partener / 1976 / câmp / trestii /suprafeţe de reflecţie

If A DandeLION Could Talk / Dacă pădădia ar vorbi
27 mai – 24 iunie 2013
Fundaţia Gervasuti
Fondamenta S. Anna/ Via Garibaldi/ Castello 995/Venezia
Artişti: Sigma 1 – Ştefan Bertalan / Constantin Flondor / DoruTulcan
Curator: Adina Drinceanu
Fundaţia TRIADE / www.triade.ro

Programată concomitent cu cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi prezintă o amplă selecţie de lucrări de artă, materiale video şi documentare, din creaţia grupului Sigma 1, grup istoric activ în anii ’70 ai secolului XX la Timişoara, alături de lucrări individuale ale membrilor săi, Ştefan Bertalan, Constantin Flondor şi Doru Tulcan. Expoziţia se focalizează asupra unui aspect important al practicilor artistice ale acestui grup, anume crearea unui nou sistem de gândire bazat pe relaţiile multiple cu natura.

Expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi se dezvoltă în mod transversal, pe două axe. Prima axă, care se regăseşte, parafrazată, şi în titlul expoziţiei, sub forma unui joc de cuvinte obţinut în limba engleză, porneşte de la citatul din Ludwig Wittgenstein: „Dacă leul ar vorbi, nu am înţelege ce ne spune1”.

Omul şi leul, crede Wittgenstein, aparţinând la forme de viaţă diferite, nu ar putea comunica. Expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă păpădia ar vorbi invită la negocierea unei alternative, aceea a unui limbaj care să poată crea punţi între forme de viaţă diverse, bazate pe discursul contemporan al eticii ecologiste şi al noilor sisteme de gândire conectate la universul uman.

A doua axă vizează caracterul istoric al operelor expuse. Din această perspectivă, expoziţia este concepută ca un instrument de înţelegere şi sondare a uneia dintre ariile marginale ale istoriei Estului european. Înapoi, acţiune! Scopul este acela de a reconsidera trecutul, pentru a putea anticipa viitorul. Din această perspectivă, expoziţia If A DandeLION Could Talk / Dacă pădădia ar vorbi îşi propune să aducă în lumina universalităţii practicile grupului Sigma 1, făcându-le să iasă din graniţele opace ale spaţiului şi epocii care le-a generat.

Expoziţia aduce, în centrul ei, lucrarea Metaforă pentru o păpădie (1975-2013). Concepută în 1975 ca o acţiune în strict raport cu natura din zona Strungari/România, lucrarea este caracterizată prin marea ei versatilitate, pentru că, dacă în trecut a avut caracter de performance şi de intervenţie Land Art, prezenta versiune devine o instalaţie compusă dintr-o structură ce o aminteşte pe aceea a păpădiei, realizată din bare de lemn legate cu fire şi înconjurată de pământ şi plante provenind din situl Strungari.

Sigma 1 a fost un grup istoric, care s-a format în România, la Timişoara, în 1969, şi care a funcţionat până în 1978. Grupul era compus din Ştefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, cărora li s-a alăturat, pentru o scurtă perioadă de timp, matematicienii Lucian Codreanu, Ioan Gaita şi Elisei Rusu. Practicile artistice ale grupului Sigma 1 sunt bazate pe interacţiunea dintre diverse medii artistice şi discipline ştiinţifice şi sociale. Un aspect important al al cercetării lor artistice se referă la conceperea unui nou sistem pedagogic experimental, influenţat de modelul Bauhaus şi susţinut de un program antropologic.

Expoziţia va fi însoţită de un catalog şi de un film documentar, produse pentru acest prilej.

Catalogul, ilustrat integral, redactat de Sorina Jecza/Fundaţia TRIADE, conţine texte în limba engleză de ADINA Drinceanu, Andrei Pintilie, Andrei Pleşu, Coriolan Babeţi, Gheorghe Vida, Ileana Pintilie.

Filmul documentar, produs de către Gheorghe Şfaiţer, reconstituie istoria unei ample mişcări culturale ce s-a cristalizat în oraşul Timişoara, România, în perioada cuprinsă între anii 1960 şi 1980.

Expoziţia este organizată de către Fundaţia Triade şi se află sub patronajul Institutului Român de Cultură şi Cercetare umanistă din Veneţia, al Muzeului de Artă din Timişoara şi al Primăriei Municipiului Timişoara, promotor al candidaturii oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Susţinători: Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, Rotary Club Timişoara

 

1. În limba engleză, cuvântul dandelion,” păpădie”, conține și grupul de litere lion, care înseamnă “leu”. Jocul de cuvinte apare în titlul expoziției, unde DandeLION este ortografiat în așa fel încât să evidențieze