Miercuri, 24 aprilie, în cadrul licitației Goldart, s-a înregistrat un record absolut de vânzare a unei picturi românești. 300.000 de euro a fost suma obținută pentru pictura “Două fete”, semnată de Ștefan Luchian – lucrarea vedetă a sesiunii unice din această săptămână.

Emblematică pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpă pictură românească, despre care se spune că ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena și eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera să se căsătorească. Lucrarea, ulei/pânză, semnat stânga jos cu roșu-brun Lukian (1897-1899), provine din colecția Bujor Teculescu, Brașov, respectiv dintr-o colecție particulară importantă. Tabloul are pe verso o autentificare olografă făcută de pictorul  J. Al. Steriadi, cu următorul text: ”Panou decorativ. Două fete tinere pe un fond roz cu flori, pictură în ulei pe pânză, (semnat) lateral stânga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949”. Lucrarea a participat la expoziția Luchian – Vermont, din 1899, cu nr. 89.

Întreaga licitație, dedicată lui Ștefan Luchian, s-a transformat într-un eveniment special în care a fost pus în vânzare un lot excepțional de documente – peste 30 de manuscrise și fotografii –provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, Ion Caramitru. Scrisorile reprezintă corespondența lui Ștefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresată Ceciliei I. Vasilescu. Pictorul îi scrie Ceciliei despre primele manifestări ale bolii sale și modul în care îi este afectată munca, despre pierderea casei din Șoseaua Kiseleff, despre tribulațiile vieții stundențești și a celei prezente. Găsim numeroase referiri la datele picturii sale: la expoziția deschisă pe 4 aprilie 1899 la Ateneu, împreună cu Vermont și apoi amânarea acesteia „până azi 12 mai”, la intenția de a lucra ceva pentru expoziția universală, la eforturile făcute ca, în ciuda bolii care-l măcina („poate să intru în vreun spital căci sunt prea bolnav, deși nu m-am plâns la nimeni”), să termine pictarea Catedralei din Tulcea („tu știi că avem această lucrare încă din 1897, adică de doi ani și ar fi necinstit să nu o sfârșim odată”).

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.