Primul român câștigător la Sony World Photography Awards 2013 – Alecsandra Drăgoi, categoria Youth, secțiunea Cultură

 

 • Lista completă a câștigătorilor Sony World Photography Awards 2013, categoriile  Youth, Open și 3D

 

 • Toate fotografiile câștigătoare vor fi expuse la Londra, la Someherst House, în perioada 26 Aprilie – 12 Mai

19 martie 2013: Organizația Mondială de Fotografie anunță câștigătorii categoriilor Youth, Open și 3D în competiția Sony World Photography Awards. România se află în premieră pe lista celor trei câștigători de la categoria Youth, adresată fotografilor cu vârsta de până la 19 ani. Fotografia câștigătoare este realizată de Alecsandra Drăgoi și este înscrisă la secțiunea ”Cultură”.

Realizate de fotografi din toate colțurile lumii, imaginile câștigătoare cuprind o largă varietate de subiecte, de la momentul în care un cuplu se căsătorește, până la cerul din timpul nopții din localitatea  Mangystau din Kazakhstan, dansul dragonului cu foc, ‘Fung Shun’ din China de Sud, plus multe altele.

Câștigătorii categoriei Youth

Deschisă fotografilor cu vârsta de până la 19 ani, competiția Youth caută să descopere următoarea generație de fotografi talentați. Câștigătorii acestei categorii sunt:

 • Cultură – Alecsandra Drăgoi, România
 • Mediu – Berta Vicente, Spain.
 • Portret –為碩許, Taiwan

Tânărul fotograf al anului va fi selectat dintre cei trei fotografi de mai sus și va fi anunțat la ceremonia de gală  Sony World Photography Awards, ce avea loc pe 25 aprilie, în Londra.

Câștigătorii categoriei Open

Jurizând o singură imagine realizată de un fotograf amator, câștigătorii categoriei Open au fost selectați din aproximativ 55,000 de înscrieri. Câștigătorii sunt:

 • Architectură – Martina Biccheri, Italy
 • Arte și Cultură- Gilbert Yu, Hong Kong
 • Enhanced – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam
 • Low Lighy – Elmar Akhmetov, Kazakhstan
 • Natură și viață sălbatică – Krasimir Matarov, Bulgaria
 • Panoramic – Yeow Kwang Yeo, Singapore
 • Oameni – Hisatomi Tadahiko, Japan
 • Zâmbet – Mac Kwan (关明晖), China
 • Split Second –  Matías Gálvez, Chile
 • Călătorie – Manny Fajutag, Philippines

Cei zece câștigători ai categoriei Open vor intra acum în competiție pentru titlul de Fotograful Anului, oferit de Sony World Photography Awards. Marele câștigător va fi anunțat la ceremonia de gală din 25 aprilie, iar acest fotograf va primi 5,000$.

Toți câștigătorii acestei categorii vor primi un Sony A77 și vor avea imaginile expuse la Somerset House, în Londra, în perioada 26 Aprilie – 12 Mai, ca parte a expoziției  Sony World Photography Awards, ediția 2013. Fotografii vor fi publicați de asemenea în catalogul  Sony World Photography Awards, 2013.

Damien Demolder, Președintele Juriului pentru categoria Open și editor al revistei Amateur Photographer (UK), comentează: „Amatorii mă uimesc constant, nu doar prin determinarea, pasiunea și motivația lor, dar și prin calitatea surprinzătoare a imaginilor pe care reușesc să le surprindă. Aceștia pot fi extraordinar de creativi și mai mult decât capabili să lucreze asupra brief-ului propriu, pentru a transforma o idee sau un moment într-o fotografie frumoasă. În multe cazuri, există mai multe părți din viața reală și suflet în fotografiile amatorilor decât în cele de la categoriile profesioniste – pentru că amatorii le fac de dragul de a fotografia. Iar lista finaliștilor și a câștigătorilor din acest an de la categoria Open, demonstrează perfect acest lucru.”

Câștigătorul categoriei 3D

Câștigătorul acestei categorii este fotograful Matjaž Tančič, din Slovenia.

Un fotograf de top, specializat în fotografia fashion, care își împarte timpul între Beijing și Ljubljana, Matjaž este absolvent al College of Fashion din Londra, iar munca sa a fost expusă și a apărut în numeroase publicații din lume. Imaginea sa,  TIME KEEPER, este inspirată de stilul  Hui al camerelor de zi din vechile case ale localității  Yixian, din China.

Câștigătorii categoriei profesioniste și al mult râvnitului premiu L’Iris D’Or/ Sony World Photography Awards și al titlului Fotograful Profesionist al anului vor fi anunțați la ceremonia de gală din Londra, pe 25 aprilie. Câștigătorul premiului  L’Iris D’Or va primi 25,000  $.