Duminică 10 martie 2013, de la ora 11.00, la Sala MICĂ

în cadrul programului

CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL

Academician Maya Simionescu ne invită la o Călătorie în Ţara Ştiinţei şi Lumea Celulelor

Vă invit să ne retragem pentru puţin timp din cotidian şi să călătorim împreună în Țara Știinţei, în care cercetători curioşi încearcă să înţeleagă lumea din jurul şi dinlăuntrul nostru, dar şi în Lumea Celulelor, o lume de dimensiuni mici, pe care nu o vezi cu ochiul liber, dar complexă şi mare cât un Univers. 

Vă invit la o călătorie în propriul nostru Univers populat de 10 -50 de trilioane de celule care  funcţionează, cooperează, ne menţin în viaţă şi ne fac să fim ceea ce suntem.

Vă invit să vă fiu ghid într-un voiaj printr-o celulă, acolo unde stă ascuns miracolul vieţii.   

Am ales itinerariul, nu rămâne decât să ne pregătim bagajele, să ne luăm o hartă şi să plecăm în această fascinantă călătorie.  Acad. Maya Simionescu

Despre Maya Simionescu

Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, membră a Academiei Române și a altor Academii și organizații internaționale, a înființat în anul 1979, împreună cu Prof. Nicolae Simionescu, primul și unicul Institut cu acest profil din țară, selecționat, în anul 2000, drept Centru de Excelență al Comunității Europene.

Maya Simionescu a colaborat 10 ani cu Prof. George Palade în SUA, a fost 20 de ani profesor (Visiting Professor) la Universitatea Yale și Universitatea Columbia din SUA, conduce un grup mic și talentat de cercetători și este una dintre cele mai proeminente personalităţi din domeniul cercetării biomedicale din România.

În prezent, pe baza cunoștințelor acumulate în țară și în lume, Maya Simionescu și grupul său încearcă să descifreze cum, când și în ce fel funcțiile unei celule normale devin aberante și conduc la boala cardiovasculară, ucigașul principal în țările dezvoltate, inclusiv România.

A publicat peste 500 de articole științifice în reviste de prestigiu din lume, care au fost citate de peste 6500 de ori de către alți cercetători.

A fost distinsă cu premiul internațional “Louis and Arthur Lucian pentru cercetări în bolile circulatorii”, Universitatea McGill, Montreal, Canada;  Sanofi Thrombosis Prize – pentru cercetări în Ateroscleroză și Tromboză; Ordinul “Rio Branco – Comendador”  al Președinției  Braziliei; premiul special UNESCO – L’Oreal pentru femei în știință; Ordinul “Serviciul credincios” – Marea Cruce, al Președinției României; Ordinul Național “Steaua României” – în Grad de Mare Ofițer, al Președinției României; Premiul “Opera Omnia” al Ministerului Educației și Cercetării din România şi alte premii naționale și internaţionale.

Este membru corespondent al Reial Acadèmia de Doctors  a Cataloniei, Spania, membru de onoare al Academiei de Științe din Republica Moldova, Doctor Honoris Causa al Universității “Ovidius”, Constanța, al Universității de Medicină “Gr. T. Popa”, Iași şi al Universității de Vest, Timișoara.

Preț bilet: 16 lei.

Pentru mai multe informaţii legate de bilete:

021. 314. 71. 71 (Agenţia de bilete)